v2.5.2
Giriş yap

PHP'de Değişkenler

Değişkenler bir veriyi belli bir türde depolayan ve istediğimiz herhangi bir yerde yazdırmamızı sağlayan işlevlerdir. Ve değişkenler tanımlanırken, belli kurallara uyulması gerekir. Bu kurallar şöyledir;

  • $ işareti ile tanımlanırlar. Örn: $prototurk
  • Harf ya da _ karakteri ile başlarlar. Sayı ile başlayamazlar. Örn: $123test geçersiz bir tanımdır.
  • Türkçe karakterler içerebilirler. Örn: $prototürk geçerli bir tanımdır. Bazı sitelerde bunun aksini idda edenlere aldırmayın, php'nin kendi resmi sitesi php.net'te örneklerin tamamı türkçe olarak verilmektedir. Yinede biz ingilizce yazmaya özen gösterelim orası ayrı :)
  • Büyük-küçük harfe (case-sensetive) duyarlıdır. Yani $Prototurk ile $prototurk değişkenleri birbirinden farklı tanımlardır.

Değişkenleri tanımlamak için belli başlı kuralları anladığımıza göre birde sizlere ilk operatörünüzü tanıştırma vakti geldi :)

Atama (=) Operatörü

Evet, değişkenit tanımladıktan sonra onlara bir değer atamak için atama operatörünü kullanıyoruz. Bir örnek görmeye hazır mısınız?

<?php

    $site = "https://prototurk.com";

?>

Şu an $site değişkenini tanımladık ve değer olarak https://prototurk.com değerini atama operatörümüz olan = ile atamış olduk :) Eğer bu php dosyasını çalıştırıp kontrol ederseniz, ekranda herhangi bir değer görmeyeceksiniz. Çünkü değer tanımlı ancak değişken ekrana echo ya da print işlevi ile ekrana yazdırılmadı.

<?php

    $site = "https://prototurk.com";
    echo $site;

?>

echo ile $site değerini ekrana yazdırdığımızda değişene atadığımız değeri göreceksiniz. İşte değişkenlerde olayımız tamamen bundan ibaret.

Belli başlı verileri atayacağız. Yeri ve zamanı geldiğinde ise bunları kullanacağız. Sadece yazdırma işlemi için değil, matematiksel işlemler içinde aynı şekilde kullanabiliriz.

Büyük-küçük Harf Duyarlılığı

Bunun içinde bir örnek vererek anlamak en iyisi.

<?php

    $site = "https://prototurk.com";
    $Site = "htps://erbilen.net";
    
    echo $site;
    echo $Site;

?>

Yukarıdaki örnekte $site değişkeni başka, $Site değişkeni başka değerler taşımaktadır. Bu yüzden değişkeni nasıl tanımlıyorsanız, o şekilde kullanmanız gerektiğini unutmayın.

tayfunerbilen
1569 gün önce yazdı - 4973 kez görüntülendi.
Önceki PHP'ye Giriş Sonraki PHP'de Veri Türleri