v2.5.2
Giriş yap

PHP'de If-Else İfadesi

PHP'de if-else ifadesi, koşula bağlı işlemler için kullanılır. Bir koşul true değeri döndürüyorsa if ya da else if bloğu çalışır. Eğer if ve else if koşulları yerine gelmiyorsa ve tanımlanmışsa else bloğu çalışır.

İngilizcede if eğer anlamına gelmektedir, yani bu ifadeyi türkçeleştirecek olursak $x değişkeninin değeri eğer 5'e eşitse şu kod bloğunu çalıştır, 5'ten büyükse şu kod bloğunu, eğer bu koşulların hiçbirisine uymuyorsada else bloğunu çalıştır. Şimdi bu türkçe örneğimizi kod yazarak anlamaya çalışalım.

<?php

    $x = 5;
    
    if ($x == 5){
        echo 'x değeri 5tir';
    } else if ($x > 5){
        echo 'x değeri 5ten büyüktür';
    } else {
        echo 'x değeri = ' . $x;
    }

?>

Bu mantıkta ilk if bloğu çalışacaktır. Çünkü $x değeri 5'e eşittir. Ancak $x değeri 6 olsaydı, ilk olarak if içindeki koşula bakılacaktı, false döndüğü için bu sefer else if bloğuna bakılacaktı. Eğer uyuyorsa bu bloktaki kodlar, uymuyorsa ve eğer tanımlanmışsa bir diğer else if bloğundaki koşula bakılacaktı. Hiçbirisi uymuyorsa ve tanımlanmışsa else bloğunun içindeki kodlar yorumlanacaktı.

Yani if-else blokları tamamen koşulun true olup olmadığına göre kod parçacıkları çalıştırmamızı sağlayan kontrol yapılarıdır. Koşula ilk hangi blok uyarsa, ondan sonraki bloklar dikkate alınmaz ve içindeki kodlar yorumlanmaz. Aynı anda koşula uyan birden fazla ifade varsa bile, ilk uyanın içindeki kodlar yorumlanır.

Bir önceki dersimizde gördüğümüz operatörler, işlemin sonucunda true ve false döndürüyorlardı. Artık if-else kontrol yapıları ile, dönen sonuçlara göre işlem yaptırarak istediğimiz kod bloklarını kolayca çalıştırabiliriz.

Kaç tane koşulunuzun olduğunun bir önemi yok, ilk koşul her zaman if bloğunda belirtilir, diğer tüm koşullar için else if bloklarını kullanırız. Ve koşulların hiçbirinin uymaması halinde işlem yaptırmak istiyorsak else bloğunu kullanırız. Yani else bloğu zorunlu değildir.

Alternatif Sözdizimi

if-else bloğunu parantezlerle kullanabildiğimiz gibi, farklı bir yöntemlede kullanmamız mümkündür. Örnek vermek gerekirse;

<?php

    if (KOŞUL):
    
    endif;
    
    // ya da
    if (KOŞUL):
        // işlem
    else if (KOŞUL):
        // işlem
    else if (KOŞUL):
        // işlem
    else:
        // işlem
    endif;

?>

Birde çalışan bir örneğini yapalım.

<?php

    $x = 4;

    if ($x == 5):
        echo 'x 5e eşittir';
    else if ($x > 5):
        echo 'x 5ten büyüktür';
    else:
        echo 'x değeri = ' . $x;
    endif;

?>

HTML içinde Kullanımı

Ayrıca, PHP açma ve kapama etiketlerini kullanarakta HTML içerisinde koşullu ifadeleri şu şekilde kullanabiliriz;

<?php if ($x == 5): ?>
    <strong>$x değeri 5'e eşittir.</strong>
<?php elseif ($x > 5): ?>
    <p>$x değeri 5'ten büyüktür</p>
<?php else: ?>
    <div style="background: red">$x değeri = <?=$x?></div>
<?php endif; ?>
tayfunerbilen
1561 gün önce yazdı - 5534 kez görüntülendi.
Önceki Operatörler / Artırma ve Azaltma Operatörleri Sonraki Switch-Case İfadesi