v2.5.2
Giriş yap

Python’da Matematiksel Operatörler

Python’da matematiksel işlemler yapabiliriz. Bu işlemleri yaparken sayı(1,3,5,7) ve operatörlerden(+, -, *) yararlanırız.

Interactive sheli açıp ekrana 5 + 2 yazıp enter tuşuna basalım. Karşımıza 7 cevabı gelecektir.

Gelin bu 5 + 2 ifadesini inceleyelim.
5 + 2 burada bir expressiondır yani ifadededir. Bu ifade values ve operatörlerden meydana gelmiştir. Bu örneğimizde + bir operatördür ve toplama işlemi yapmaktadır. Enter tuşuna bastığımızda Python interpreterı otomatik olarak yazdığım expressionı sonuçlandırdı ve geriye tek bir cevap döndürdü. Bu işlemede evaluate denir.

Şimdi gelelim temel operatörleri incelemeye.

  • Üslü İfade (**)
  • Modül (%)
  • Tamsayı Bölme (//)
  • Bölme (/)
  • Çarpma (*)
  • Çıkarma (-)
  • Toplama (+)

Sırayla gelin hepsini örnekleyelim. Aşağıda ki örnekleri IDLE(Integrated development and learning environment) üzerinde çalıştıralım.

3**3 ile 27 sonucunu elde ederiz.
42 % 8 = 2 elde ederiz. (Modül bölümden kalanı vermektedir.)
49 / 8 = 6.125
49 // 8 = 6

İşlem Önceliği

Bu işlemleri yaparken işlem önceliğine çok dikkat edelim. Paranteze alınan içerik önceliklidir, bunu zaten biliyoruz. Operatörleri kendi aralarında sıralamak gerekirse;

  • ** Üs alma
  • *, /, //, % Çarpma, Bölme, Tam sayı bölme ve Modüler işlem
  • +,- Toplama ve Çıkarma işlemi

Sıralamalar tamamdır.

Gelin bir örnek yapalım.
(3 - 1) * ((7 + 1) / (3 - 1)) = 8

Yukarıda ki örneği soldan sağa yorumlayarak gidelim. Öncelikle solda parantez var önceliklidir. (3-1) = 2 olarak gelecektir. Parantezin sağ tarafında çarpma işareti ve onunda sağ tarafında bir parantez vardır.
Yine parantez kazandı. ((7 + 1) / (3 - 1)) Bu alanı inceleyelim. İç içe parantezler açıp kapatılmış. Soldan başlayarak içteki birinci parantezi ((8) / (3 - 1)) ve ardından ikinci parantezi çözümlüyoruz.
((8) / (2)) akabinde bölme işlemi uyguluyoruz. Sonuçta elimizde kalan (2) * (4) oldu ikisini çarparız ve 8 cevabını alırız.

Kısaca Özetleyelim

Biz ne yaptık bir takım operatörleri ve değerleri bir araya getirerek ifadeleri oluşturduk. Oluşturduğumuz bu kurallı ifadeyi python anladı ve cevap verdi. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Bugün tamamen gramer ve kelime olarak yanlış bir ifadeyi kullanarak Ingilizce bir cümle kurduğunuzda karşıki taraf bunu anlayabilir mi? Ya çok zor olur yada anlamaz tabi ki de. İşte python da böyle biz eğer doğru bir ifade yazmaz isek python bunu anlayamaz yani parse edemez ve bize hata verir. Expression yani ifadeleri anlamak hissetmek bizim için çok önemlidir.

oguzhancelikarslan
1429 gün önce yazdı - 4998 kez görüntülendi.
Önceki Python Nedir? Sonraki Nasıl daha doğru sorular sorulur?