v2.5.2
Giriş yap

PHP KULLANILIR MI ?

frexx
355 defa görüntülendi ve 1 kişi tarafından değerlendirildi

Merhaba arkadaşlar. Bir yazılımcı arkadaşım php kullanma dedi. Sunucu ve veri işlemlerinde çok yoğunluk yaşarsın ve iş bulamazsın ileri zamanlarda dedi. Psikolojim bozuldu ümidim yıkıldı. Javascript'e başlıyorum ben. Php ile iş bitmiş diyor.

Cevap yaz
Cevaplar (7)
tayfunerbilen
544 gün önce

PHP değilde PHP'yi kullanan cahillerin sonucunda ortaya çıkan bir gerçek bu. Evet, PHP her konuda hiçbir zaman yeterli olmayacak ancak kendi alanında yeterince yeterli ve kullanılabilir bir dil.
Bir dilden beklentinizin ne olduğu da önemli, yıllar önce bir arkadaş php ile roketlere programlama yapmak isteyip yapamayıp go'ya geçtiği bir hikaye vardı (yarım yamalak hatırladım ama çok önemli değil) o hikayede go ile isteklerini karşıladı, bu php'yi kötü ya da yetersiz yapmadı.
PHP'yi kullananlar PHP'nin limitlerini bilmeden onu bunu yapamıyor, yavaş kalıyor diyerek dili kötülese de dil yıllardır zaten yapması gerekeni yapıyor, yavaşlıkların çoğuda veritabanı kaynaklı, daha veritabanı mimarisi bile kurmayı bilmeyenler 50k hit alınca site kasıyor der tabi, cahillerin lafıyla hareket etsekdik orta çağa geri dönerdik :)

h4ckdr0
531 gün önce

PHP hic bir zaman olmez!
PHP'yi Tayfun hocam gibi derinlemesine ogrenebilirsen Laravel, Codeigniter vb. bir cok kutupheneyi dahi insa edebilirsin!

Laravel ile ekmek kazanan biri olarak soyluyorum, PHP olmez ve kendi capinda hakki yenemeyecek duzeyde islere vesile olan bir dil!

Eger PHP'yi tam manasiyla olmasa dahi cogunlukla ogrenememis olsaydim suan laravel icin paket yazamiyor olurdum!

redline
544 gün önce

@ebykdrms arkadaşımız çok güzel şekilde olayı özetlemiş. Benimde eklemek istediğim birkaç şey var.

Saf PHP günümüzde zorlayıcı tarafları oluyor, Laravel gibi kütüphanelerle devam etmek çok daha mantıklı ve doğru bir karar.

Javascript dediğinizden React, VUE, NodeJS anlıyorum. Bunlar günümüzde kullanımı yaygınlaşan ve gelecekte pastanın büyük dilimini alacak kısım. (Şahsi görüşüm)

Ancak buradaki karar, sizin ne geliştirecek olmanız. Büyük projelerde yer alayım, trendyolda işe başlayım vb. diyorsanız geleceği işaret eden dilde devam etmek mantıklısı.

Ama firmalar için WEB projeleri geliştiriyorsanız örneğin, PHP çok daha mantıklı bir karar. İş bulma konusunda da ajanslar hala bu teknolojide devam ettiği için daha olası iş durumu.

Bana göre PHP bitmedi, bitmeyecek de. Sadece gelişen teknolojilerle farklı platform ve sistemlerde farklı seçenekler çıkıyor ve çıkacak. Bu durumda kendinizi hangi alanda yer edinmekle ilgili olarak sorgulayın.

ebykdrms
546 gün önce

Merhaba arkadaşlar.
Merhaba

Bir yazılımcı arkadaşım php kullanma dedi.
Arkadaşınızın görüşüdür.

Sunucu ve veri işlemlerinde çok yoğunluk yaşarsın
Çoğunlukla Javascript, PHP'den daha performanslı çalışır. Ancak olaya sadece performans açısından bakmamak gerek diye düşünüyorum.

ve iş bulamazsın ileri zamanlarda dedi.
Bu yanlış. İleri zamanları öngöremeyiz tabi ama PHP halen dünyada en çok kullanılan, en çok sunucuda kullanımda olan dil.
PHP ile Javascript'e göre çok daha hızlı proje geliştirirsiniz. Projenizi sonradan düzenlemeniz de çok daha hızlı olur.
Bu haliyle özellikle freelance işler için PHP en iyisidir. Türkiyede paylaşımlı sunucu hizmeti veren firmalar büyük oranda halen NodeJS'e geçememiştir. Paylaşımlı sunucu tercih etmezseniz de sunucu maliyetiniz artacak ve sunucu yönetimiyle de ilgilenmek zorunda kalacaksınız.
Diyelim ki NodeJS kurulu bir sunucuya sahipsiniz ve bir projeniz var. 2 yıl önce hazırladığınız bir web sitesinin sahibi sizden ufak bir düzeltme istedi. PHP yorumlanan bir dil olduğu için PHP ile bu düzenlemeyi 3-5 dk içinde yapabilirsiniz. Yani ilgili dosyayı açar, düzeltmenizi yapar, kaydedersiniz ve biter. Ama NodeJS projesi derlenmiş bir proje olduğu için önce projenin kaynak koduna erişir, kodu düzenler, kaydeder, projeyi yeniden derler, sonra sunucuyu yeniden ayağa kaldırırsınız.
PHP ile iş bulamazsınız yaklaşımını hatalı görüyorum. PHP uygun maliyetli, oldukça iyi performans veren, becerikli bir dil. PHP bilen insan sayısı da çok. Haliyle işverenler için gayet hoş bir dil. Ama ben de Javascript'i daha keyifli bulurum.

Psikolojim bozuldu ümidim yıkıldı.
Eğer bu söylemler sizi çok fazla demoralize ediyorsa bence de javascript'e başlayın. Çünkü "PHP öldü"cüler yıllardır bitmedi. Bitmeyecek gibi de görünüyor...
Şu an bulunduğunuz site PHP ile yazılmış mesela. "Klasik ASP öldü" diyene hak veririm. Dilin gelişimi durdu. Ama PHP halen geliştirilmeye devam eden bir dil.

Javascript'e başlıyorum ben.
Hayırlı olsun.

Php ile iş bitmiş diyor.
Evet, PHP ile iş biter. PHP iş bitirici bir dildir. PHP ile iş bitirmek oldukça hızlı ve keyiflidir.

acemi
546 gün önce

php tek başına artık bi işe yaramaz orası kesin
ama php ile de tek başına çok şey yapabilirsin.
javascript günümüzde şart harmanlayıp kullanınca daha iyi
hiç biri tek başına hiç bir işe yaramıyor bence
hepsinin yanına illa bişiler lazım oluyor...

vatangulbaybars
546 gün önce

Sana Bunu Kim Söylediyse Yanlış Söylemiş. Çünkü PHP Çok Eğlencelidir ve ASP Gibi Seni Zorlamaz. JavaScript ile Blog
Scripti Yazamazsın. JavaScript Belirli Yerlerde İşine Yarar. Bu Site Bile PHP Altyapısını Kullanıyor. Bu Yüzden Sen Kimseye Aldırış Etme.

vatangulbaybars
546 gün önce

Tabii ki kullanılır. Uzun Zamandır PHP ve Jquery Kullanıyorum En Kötü Dreamweaver Sayesinde Kod Yazmadan Hayalindeki PHP Projesini Gerçekleştirebilirsin.