v2.5.2
Giriş yap

Freelance çalışmak istiyorum

sutdilimi
399 defa görüntülendi

Freelance çalışmak istiyorum ama hazır mıyım, hazır olduğumu nerden anlarım bilmiyorum. Aklıma biri için bir site yapıp ona hazır olup olmadığımı sormak geldi ama şimdilik böyle biri ile karşılaşmadım. Nasıl anlarım hazır olup olmadığımı? HTML, CSS ve JS haricinde hangi diller gerekli?

ebykdrms
860 gün önce

Bu işe başlamanız için mükemmel olmanız gerekmiyor. Bu işte öğrenmenin sonu yok zaten. Bi'şeyler ürettiğiniz sürece teknik anlamda her şeyi bilseniz bile kurgusal anlamda sürekli gelişiyorsunuz.
Freelance iş alırken işin sadece HTML, CSS ve JS ile tamamlanabilecek işleri seçebilirsiniz. Bu tip siteler bir yönetim paneli olmayan, iletişim formu olmayan, çok fazla ürün içermeyen siteler olacaktır. Hatta muhtemelen karşına sıklıkla zaten hazırlanmış bir tema üzerinde değişiklikler yapman gereken işler çıkacaktır.
Eğer kendinize çok sayfalı bir kişisel web sitesi yapabilmişseniz hazırsın demektir. Ama bu kişisel web sitesini yaparken HTML, CSS, JS ile çözülebileceği halde çözemeyip es geçtiğiniz kurgular varsa hazır değilsinizdir. Kendi sitenizde HTML,CSS,JS ile yapılabilecek aklınıza gelen her şeyi yapabilmişseniz hazırsınızdır.
Çoğunlukla HTML,CSS,JS ile freelance alacağınız işler basit işler olur. Müşteri "Kurumsal web sitesi teması satın aldım ama şimdi bunu kendime göre düzenlemem gerekiyor" der mesela. Burada sadece sitedeki görselleri ve metinleri değiştirmeniz, CSS ile sitenin genel temasını değiştirmeniz yeterli olur. Haliyle müşteri bu işin kolay olduğunu düşünüp az para teklif eder.
İşleri biraz daha büyütmek için PHP iyi bir başlangıç olacaktır. Çünkü bu tip işlerden yürürken sunucu taraflı bazı işlemler de yapmanız istenebilir. Örneğin iletişim formundan mail göndermek istiyorsanız ve 3.parti hizmetlere güvenmiyorsanız form'daki verileri alıp PHP'ye iletip PHP'nin mail atmasını sağlamanız gerekir mesela.
Bu gibi durumlarda müşteri sizi gelişmeye zorlar. "Site tamam da iletişim formu da ekleyemez miyiz?" der mesela. Zaman içinde bu itiklemelerle neyi öğrenmeye ihtiyacınız olduğunu da görmüş olursunuz.
Ayrıca müşterilerinizin sizi kandırmak için birçok oyunu olduğunu göreceksiniz. Örneğin size bütün siteyi yaptırdıktan sonra "şu ufak isteğimi de yapabilir misin?" der. Siz "elime yapışmaz yapayım da bitsin" dersiniz. Sonra müşteri "Çok güzel, harika oldu ama sadece şunu da eklesek ne güzel olur." der. Böyle böyle çaktırmadan zamanınızı yiyerek az paraya çok iş yaptırır.
Bir başka oyunda da müşteri bazı konuları muallakta bırakır. İş tamamlandıktan sonra "ben sana böyle dememiştim" der. Eğer müşteriyle yazılı olarak net bir görüşme yapmamışsanız sizi ekstra isteğini yapmazsanız işi almayacağını söyleyerek tehdit eder. Yine size ekstra bir işi uygun fiyatla yaptırma çabaları...
Başka bir oyunda da müşteri sizden birkaç örnek çalışma ister ve iyi fiyat teklif eder. Siz örnek çalışmayı gönderdiğinizde de başkasıyla anlaştığını söyleyip sizinle irtibatı keser ve başkasına sizin hazırlayıp ücretsiz olarak eline verdiğiniz siteyi uygun fiyata düzenletir.
Bazısı sizi baştan manipule eder. "Daha önce bi'yazılımcıyla çalıştım. Parasını da peşin peşin verdim. Sonra web sitemi tamamlamadan ortadan kayboldu." der. Güya güveni sarsılmıştır. İşin arka planındaysa genellikle bol bol revizeler isteyerek 1000 liraya 5000 liralık site yaptırmaya çalıştığı yazılımcı en sonunda dayanamayıp işi bırakmıştır ve aldığı para da o zamana kadar yaptığı işi zaten karşılamıyordur bile...
Klasik oyunlardan biri "sen bu işi uygun fiyata yap bunun arkasında daha bir sürü iş vereceğim sana" yalanıdır. Müşteri burada doğru söylüyor olsa bile o arkadan gelen işlerin hepsini de ucuza yapmanızı bekleyecektir. Sonraki işlerde fiyatı artırmaya kalktığınızda da bu maliyeti karşılayamayacağını söyler ve yerinize sizin ilk günkü halinize benzer birini arar. Bu tip müşteriler sizinle kapıları tamamen kapatmazlar. Çünkü güvenilir yazılımcı bulmak kolay değildir ve bulamazsa işi size yaptırmayı denemek isteyecektir.
Bunlar dışında ödemelerinizi geciktirenler, "bi'yerden para bekliyorum o gelsin sana da paranı vereceğim" deyip ortadan kaybolanlar, hatta en yüzsüzleri de işi yaparken çok iyi gidiyor deyip iş bitince agrasif tavırla yaptığınız işi beğenmediğini söyleyerek ödeme yapmayı tümden reddedenler...

Eğer böyle oyunlara karşı sabrınız varsa ve hatta kendiniz de bir oyun kurucuysanız freelance işler yapabilirsiniz ama genelde hem yazılımda hem insan manipulasyonunda iyi olmak, o sabır, pek rastlanan bir durum değil. Bunlarla uğraşamam ben derseniz tavsiyem bu işlere küsmek yerine bunlarla uğraşacak biriyle ortaklık kurmanız olur. Siz müşteriyle asla iletişime geçmezsiniz. İletişimi bir aracı arkadaşınız üzerinden yürütürsünüz. O arkadaşınız müşteriyle onun anlayacağı dilden konuşmayı da, yaptığınız eksik kalan işleri müşteriye kabul ettirmeyi de, parasını peşinen tahsil etmeyi de bilir. Siz daha az kazanırsınız belki ama kafanız rahat olur. Ayrıca kendinizi yazılım işinde geliştirmek için arkadaşınızdan zaman satın almış olursunuz.

Aslında demem o ki, başlayın ve kendi deneyimlerinizi yaşayın. Potansiyelinizi görün. Belki de bu işler tam sizliktir kim bilir?
En kötü ihtimalle müşterinizin işini teslim edemezsiniz. O zaman parasını da almazsınız olur biter. Ama edindiğiniz tecrube size kalır.
Eğer çok uygun bir fiyat öneriyorsanız müşteriyle bu işte yeni olduğunuzu, işi layıkıyla yapamama endişeniz olduğunu, işi tamamlayamazsanız parayı geri iade edeceğinizi veya hiç para almayacağınızı da dürüstçe söyleyebilirsiniz. Çoğu müşteri buna anlayışla yaklaşacaktır çünkü müşteri sizde minnet duygusu yaratarak gelecekte de size ucuza iş yaptırabileceğine inanır. Ayrıca müşterinin size gelecekte de iş yaptırma ihtimali varsa sizinle iletişimini kötü şekilde sonlandırmak istemez.

Ben de @munzevi gibi müşterinin böyle oyunlarla yaklaşanına veya anlamsızca kendini üstün görmesine tahammül edemediğimden iletişim problemleri yaşadığım için çok uzun zamandır freelance iş almıyorum.