v2.5.2
Giriş yap

Freelance çalışmak istiyorum

sutdilimi
342 defa görüntülendi

Freelance çalışmak istiyorum ama hazır mıyım, hazır olduğumu nerden anlarım bilmiyorum. Aklıma biri için bir site yapıp ona hazır olup olmadığımı sormak geldi ama şimdilik böyle biri ile karşılaşmadım. Nasıl anlarım hazır olup olmadığımı? HTML, CSS ve JS haricinde hangi diller gerekli?

munzevi
673 gün önce

neyi ne kadar bildiğinin pek bir önemi yok, ne yapabileceğini biliyor olman yeterli, iş seçme hakkına sahipsin çünkü. ama ülkemizde freelance çalışmak çok zor, insanlar ödeme yapmak istemiyor, bilende bilmeyende bir şeyler yapmaya çabalıyor ve fiyatları bu durum çok düşürüyor. yurt dışında ise, çok ciddi bir ingilizce gerektiriyor ve insan orada da insan, 3 gün kendini ana dilinde ifade edemeyen son müşteri adayım yüzünden saçlarımı tel tel yolup fiver hesabımı kapattım. sona doğru diyaloglar artık şöyleydi;

- ne kadara yapacaksın?
+ 85 dolar, popüler bir yayıncı olsam 120den aşağıya fiyat vermezdim.
- en fazla 50 dolar veririm
+ üzgünüm, detaylı olarak süreci anlattım, zorunda olmadığım halde konsept tasarım için 1 günümü de harcadım, 5 farklı dil kullanmam gerekiyor ve en az 1 hafta sürecek. 1 haftada 50 dolar kazanmak ister miydiniz?
- bende freelancer çalışıyorum dostum, 1 haftada 50 dolar kazanmayacaksın bu işi çok yanlış anlamışsın.
+ 10 dolarlık işleri tercih ederim, 1 saatte bitirebilirdim çünkü 10 dolarlık işleri. ama bu iş tam zamanlı bile en az 3 gün sürer.

sonra biraz ağzını bozdu bende kendisinden sipariş almayacağımı söyledim. ardından aslında aklındaki bütçenin 100 dolar olduğunu söyledi, söyledi ama yine almadım siparişini. ağzını bozup, yeterli standartlar da ingilizce bilmediğim üzerinden aşağılayıcı birkaç söz etti. bu adam ingiliz ve ingilizce öğretmeni birde : ) aynı adamla öncesinde geçen farklı bir diyalog;

- tamamladığınız da wordpress siteme gömeceğim kodları
+ o zaman bunu bir wordpress eklentisi olarak yazmam gerekiyor, doğrusu bu olmalı.
- hayır eklenti istemiyorum
+ emin misiniz? standartı böyle olmalı, diğer türlü dizin açıp, kodları eklemek amatörlük olur. isterseniz esnek bir api de yazabilirim eklenti olmasada.
- hayır sen dediğimi yap
+ arkadaşım ben robot değilim, sorgularım çünkü yanlış bir talepte bulunuyorsun.

tabi bu kadar kibar geçmedi diyaloglarda, mesajı aldığını umuyorum. freelance bilende çalışıyor bilmeyende, çelik gibi sinirlerin var mı onu söyle. yeri geliyor, monarşi düzeninde kendisine üst tabaka muamelesi göstermeni bekleyen bu tarz tiplerde iş talep edebiliyor.
ondan önceki müşteri adayımda azerbaycanlıydı, 2 hafta hayatımdan çaldı sağolsun. forex tarzı bir borsada chrome eklentisi istedi, tamamladım. ama siparişi vermedi. benim hatam, yabancı sayılmaz diye biraz fazla üstüne düştüm ve ne istediğini tam bilmediği için eklentiyi tamamlayana kadar siparişi vermeyi bekletebilirsin dedim. para-çokomel eğrisinden çıkma : )

iş tecrüben yoksa ve zamanın şimdiye kadar sadece öğrenerek geçtiyse, teknik olarak hazır olduğunu nasıl anlayacağın ise tecrübe ve bilgine dayanıyor. kendi kendine müşteri şöyle bir iş istese bunu yapamam diyorsan; önce bilmediğine emin olduğun konular üzerine git ve pratik yap bir süre daha.

kendi adıma, ben freelance çalışmayı beceremedim, teknik sebeplerden değil ama. bende ticaret kafası yok, kendimi pazarlayamıyorum ve karşımdakini iş yaptırsın diye ikna etmeye çalışmıyorum. sadece olumlu yönleri gösterip, olumsuz yönlenlerden bahsetmeyerek insanların aklını çelmeye de çalışmıyorum. ayrıca kolay alınıyor ve çabuk sinirlenebiliyorum. bir de iş sürecinde müşterinin aklına gelmeyen ama iş tamamlandıktan sonra aklına gelen istekleri oluyor, en rahatsız olduğum durum, revize adı altında yeni taleplerde bulunulması; bu tarz durumlarda ekstra ücret talep et. çünkü onun taleplerini zaten yerine getirmişsin ve ortada senden kaynaklı hata veya eksik bir unsur yok.