client-side tarafında dosyayı kontrol edemezsin, dosya kontrol edeceksen server-side işlem yapman gerekir. ya nodejs ile yaparsın ya da javascript ile server-side bir apiye istek atıp oradan dönen değere göre kontrolünü yapabilirsin
ne kullandığın fark etmez ki :) sen demek ki nodejs'e hakim değilsin, bence biraz nodejs alıştırması yap, örneğin fs kullanarak dosya manipülasyon işlemini ayrı bir yerde dene, işe yararsa kodlarını alıp bu kütüphane içinde test et.
discord botunu neyle yazıyorsun? nodejs ile yazıyorsan direk fs kullanarak dosya üzerinde zaten işlem yapabiliyorsun.
php ile yapıyorsan yine aynı şekilde dosyalarla çok rahat çalışabilirsin, bilgi vermeden anca bu kadar yardımcı olabilirim :)
nodejs ile yapmak mümkün, türkçe bir açıklama istersen
https://medium.com/@mesutbeysulen/node-js-ve-sql-server-veritabanı-kullanarak-rest-api-yazmak-44c1c7cb1422
local dosyanın içeriğini okuyup değiştirmek istiyorsan en basit hali şudur
<button onclick="openFile()">Dosya aç</button>
<div id="editor-container" style="display: none">
<textarea id="editor" cols="50" rows="5"></textarea> <br>
<button onclick="saveFile()">Kaydet</button>
</div>
<script>
const editor = document.getElementById('editor'),
openBtn = document.getElementById('open-file'),
editorContainer = document.getElementById('editor-container')
const openFile = async () => {
[fileHandle] = await window.showOpenFilePicker()
let file = await fileHandle.getFile()
editor.value = await file.text()
editorContainer.style.display = 'block'
}
const saveFile = async () => {
let writable = await fileHandle.createWritable()
await writable.write(editor.value)
await writable.close()
}
</script>
sunucudaki dosyanı javascript ile değiştirmek istiyorsan onun için nodejs kullanmalısın.
olayın tamamen real-time işlemler ise back-end için nodejs, haberleşme için websocket ve front-end için herhangi bir javascript frameworkü öğrenerek başlayabilirsin, ayrıca real-time veritabanı sistemlerine (firebase vb.) bakabilirsin. Tabi bu dediklerim öyle bir seferde öğrenilecek şeyler değil bir süreç, ama buna değeceğine eminim :)
ne yapmak istiyorsun önce ona karar ver, javascript ile back-end de yazabilirsin, front-end'de.
front-end yazacaksan yine ne yapmak istiyorsun ona karar ver, single page application türevi bir şey mi yazmak istiyorsun yoksa web sayfası yaparken sayfana dinamiklik mi katmak istiyorsun?
bu gibi sorulara cevap verdiğinde öğreneceğin şeylerde aşağı yukarı belli olacaktır.
dom kısaca document object model'in kısatlası olup programlama dilleri ile html'in anlaşması için nesnelerden ve özelliklerden oluşan bir standarttır.
örneğin jquery ile dom manipülasyon işlemlerini çok kolay yaparsın, nedir bu? input'un değerini değiştirme, niteli ekleme, gizleme/gösterme vs. vs.
react, angular ve vue gibi frameworkler ise yazılımın ile haberleşen ve dinamik content oluşturabildiğin, performansa dayalı işlerde kullanabileceğin, özellikle standart haline gelmesinden dolayı öğrenmende faydası olacak frameworkler.
kısaca javascript derin bir dünya, girmeden anlayamazsın ne yapmak istediğini.
acemi olmak utanılacak bir şey değil ya :) sadece biraz daha dikkat edersen senin için daha iyi olur, yoksa biz her zaman sorularını cevaplarız :)
kırılma olasılığı yoktur, doğru şekilde sayfanda kontrol yaptığın sürece değerler veritabanından geleceği için ve değerleri session'da tutup ona göre kontrol edeceğin için gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.
öyle bir şey istiyorsun ki html'i, css'i, javascript'i ben yeniden kendi tanımlarıma göre yapayım diyorsun, taa en temeine inmen lazım bunun için :)
tarayıcı neye göre yorumluyor bunları anlayıp ona göre belki kendi yorumlayıcını yazabilirsin ama o meşhur soruyu sormam lazım, NEDEN?