v2.5.2
Giriş yap

JavaScript Hakkında Bir Kaç Sorum Var

yusufgngr
568 defa görüntülendi

Merhabalar, JavaScript konusunda hiç bir bilgim yok. Nasıl başlamalıyım hangi framework leri kullanmalıyım bilemiyorum. DOM nedir nasıl kullanılır? Çok yanlış biryerden başlamış olabilirim. Bilgisi olanlar beni aydınlatabilir mi acaba?

Cevap yaz
Cevaplar (4)
tayfunerbilen
1235 gün önce

ne yapmak istiyorsun önce ona karar ver, javascript ile back-end de yazabilirsin, front-end'de.
front-end yazacaksan yine ne yapmak istiyorsun ona karar ver, single page application türevi bir şey mi yazmak istiyorsun yoksa web sayfası yaparken sayfana dinamiklik mi katmak istiyorsun?
bu gibi sorulara cevap verdiğinde öğreneceğin şeylerde aşağı yukarı belli olacaktır.
dom kısaca document object model'in kısatlası olup programlama dilleri ile html'in anlaşması için nesnelerden ve özelliklerden oluşan bir standarttır.
örneğin jquery ile dom manipülasyon işlemlerini çok kolay yaparsın, nedir bu? input'un değerini değiştirme, niteli ekleme, gizleme/gösterme vs. vs.
react, angular ve vue gibi frameworkler ise yazılımın ile haberleşen ve dinamik content oluşturabildiğin, performansa dayalı işlerde kullanabileceğin, özellikle standart haline gelmesinden dolayı öğrenmende faydası olacak frameworkler.
kısaca javascript derin bir dünya, girmeden anlayamazsın ne yapmak istediğini.

yusufgngr
1234 gün önce

Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum :)

tayfunerbilen
1235 gün önce

olayın tamamen real-time işlemler ise back-end için nodejs, haberleşme için websocket ve front-end için herhangi bir javascript frameworkü öğrenerek başlayabilirsin, ayrıca real-time veritabanı sistemlerine (firebase vb.) bakabilirsin. Tabi bu dediklerim öyle bir seferde öğrenilecek şeyler değil bir süreç, ama buna değeceğine eminim :)

yusufgngr
1235 gün önce

Benim yapmak istediğim şeyi şu şekilde açıklamak isterim.
Örneğin; yapılmış olan bir sosyal medya platformunda refresh yapmadan beğenilen postların bildirim şeklinde anlık olarak gelmesi.
Ya da şu anda bu cevabı yazarken vertical hashtag kısımındaki alt tarafta follow yaptığım bir hashtagi üste anlık olarak geçirmesi gibi vs. vs.
Bütük ihtimalle de bu front-end kısmına giriyor. Bu aşamada öğrenmek için nasıl bir yol izlemeliyim, hangi framework ile başlamalıyım ve nasıl çalışmalıyım?