arkadaşlar cevaplarınızı daha yeni gördüm. 3 ay önce ne kadar da kötü kod yazıyormuşum? Bu aralar ajax ile sayfa yüklenmeden veri tabanına bilgi ekletmek, çekmek ile uğraşıyorum. 3 ayda ne kadar geliştiğimi bu sorum sayesinde görme şansım oldu. Cevaplarınız için çok teşekkürler.
Merhaba, ekran okuyucuların sitenizle daha iyi etkileşim kurabilmesi için birkaç şey önermek istiyorum.
Varsayalım kapat diye bir düğmeniz olsun, bu düğmenin üstünde bir çarpı işareti olsun. Siz bu düğmenin içine aria-label="kapat" eklerseniz, ekran okuyucu bunun kapatma düğmesi olduğunu bize bildirecek. Yani aria-label özelliği, görsel olarak düğmeyi değiştirmiyor fakat ekran okuyucu, butonun ismini bize söylüyor. Bu aria-label ifadesini her yerde kullanabilirsiniz. Tüm elementlerde kullanılır, aynı id gibi. Yani aria-label içine eğer butonun üstünde yazı olarak birşey yazmıyorsa, image varsa aria-label'a o butonun ne yaptığını kısa şekilde yazabilirsiniz. Bunu daha iyi anlamak için html aria-label'ı araştırabilirsiniz.
Soru kategorisi seçme ve düzenleme alanlarının check box şeklinde yapılmasını öneriyorum. Ekran okuyucular ile seçimi kaldırmak veya seçmek zor gerçekten. Bu konuda duyarlı olursanız çok sevinirim.
Bir de kullanıcılara uyarı vermek istediğiniz alanlarda div veya başka bir elementin yani o uyarıyı içeren elementin role niteliğini alert yaparsanız, ekran okuyucu bize onu öncelikli olarak söylüyor. Yani bize uyarıda bulunuyor. Örneğin kayıt ollma sayfasında kullanıcı kayıt ol düğmesine bastıktan sonra verilecek hataları, bilgilendirme mesajlarını vs... bu şekilde yapabilirsiniz. Örnek bir kullanım:
<div role="alert">içerik</div>
Bu konularda duyarlı olmanızı rica eder, iyi günler dilerim.