v2.5.2
Giriş yap

Front-end mülakatta neler sorulur?

mahmutxd05
370 defa görüntülendi

Selamlar arkadaşlar 1.5 senedir işsizdim. İş başvurularında bulundum. Hala dönüş alamadım ancak mülakat ve ön görüşmelerde nelere dikakt etmeliyim? Hangi konular da sorular gelebilir. React konusun da kendimi geliştiriyorum. Typescript öğrendim.
<br>

İşsizlik yüzünden çok fazla stres yaşıyorum. İşsizliğim her gün yüzüme vuruluyor. Artık bıktım. Hiç mutlu değilim. Kendimi kötü hissediyorum. Düzen oturtmaya biraz rahatlamaya çok ihtiyacım var.

Sizin iş bulma aşamalarınız nasıl geçti? Anlatmak isterseniz dinlemekten çok mutlu olurum...

Cevap yaz
Cevaplar (2)
mahmutxd05
741 gün önce

@redline hocam github hesabım bu şekilde, https://github.com/hdogukanozkan. Eğer incelerseniz olumlu veya olumsuz yorum yaparsanız çok sevinirim.

Daha önce sanırım hiç büyük diyebileceğim referans gösterecek bir iş yapmadım. Prototurk'ten spotify clone projesini yaptım. Disney firebase için bir login yaptım. Aldığım eğitimlerden yaptığım güzel siteler de var.

1 tane react ile blog denemesi örneğim vardı. Sitenin her şeyini kendim yaptım. Tasarım olarak insanları tatmin etmese bile. Orada react konusun da güzel şeyler öğrenmiştim bunu yazdım.

Yani şuan da kendimi çoğu web sitesinin clone'unu yapabilecek seviyede olduğumu düşünüyorum. Hala eksikliklerim elbette vardır ama piyasaya girmeye ihtiyacım var.
Şuan gördüğüm baskı ve stresten kaynaklı duraklama dönemi yaşıyorum. Yaklaşık 1 haftadır hiç bir şey yapmıyorum. Sadece kodlama anlamında değil, hobilerim dahil tüm hayati aktivitelerim durdu. Sürekli ağrılarım olmaya başladı. Bütün gün linkedin'de ilanlara bakıp profilleri inceliyorum. İşsiz kalırsam ne yapıcam gibi şeyler düşünüyorum. Bu düşünce beni bitiriyor.

redline
741 gün önce

Merhaba,

Yaşın kaç, hangi ilde yaşıyorsun bunlar da bir etken tabi ama benim görüşümde en önemli etken yaptığın işler ve referanslarındır.

İş tecrüben ne seviyede bunu buradan böyle bir soru sorarken bile tanımlamamışsın. :)

Sana tavsiyem, yaptığın ve şöyle geri çekilip ekrana baktığında bunu ben yaptım diye gururlanabileceğin işlerin listesini çıkar.

Eğer yeni öğrendiysen, ve faal durumda olan bir projen yoksa ilk önce kendine bir proje yap ki senin neler yapabileceğini bilsinler. 1.5 yıl kısa bir süre değil, en azından bu sürede kendini geliştirirken yaptığın bir kaç proje varsa bile bunlar senin iş tecrüben hakkında fikir verir.

Bu sektörde daha bana diploma soran kimseyi tanımadım ben. :) [İş başvurularında da bu böyleydi.]

Büyük şirketlerde çalışmadım tabi ama oralar için de sağlam referansların olması şart.

Önemli olan nokta, işverenin yaptığın işleri görmesi lazım ki yapabileceklerin hakkında fikirler olsun.

Son çalıştığım firmada iş ilanı verdiğimiz dönemde gelen başvurulardan görüşmeleri biraz özetleyim sana.

Kriterlerimiz;

PHP iyi derecede bilen, projede takım çalışmasında bulunabilmesiydi. Maaş olarak da döneminin 2 buçuk asgari ücretiydi.

Bu süreçte en çok zorlandığımız kısım, başvuru için gelen yazılımcıların seviyesini tartamamamız. Referans projeler gösteremeyen kişi zaten ne kadar bu sektörde iş yapmış olabilir ki? 5 yıl tecrübem var deyip bir tane yaptığı işi gösteremeyen kişiler vardı. :) Hal böyle olunca da bu süreç iş verenleri de çok yoruyor.

Tabi ki iş tecrübesi olmayanların da sektörde yeri olmalı ve yetiştirilmeli. Bunun içinde azmini görmek gerekiyor. Başvurduğun pozisyonun ihtiyaçlarını iyi değerlendir ve kendini oraya oturtabiliyorsan aklında ona göre bir tavır takın.

2 tane yetiştirilen stajyerimiz vardı o dönemde. Gelecek vaad edenler değerlendirilir illaki.

İş hayatı basamaklardan ibaret, seviyeni belirle ve oradan başla.

Umutsuzluğa kapılma ve kendini kötü hissetme.

Kısacası öncelikle empati yap, seni işe alacak kişinin yerine kendini koy ve ne beklerdin onu netleştir. Ona göre git.