v2.5.2
Giriş yap

Javascript mi yoksa Jqeury mi ?

acemi
365 defa görüntülendi
    Bunlardan hangisi daha iyi daha performanlıdır acaba.
Cevap yaz
Cevaplar (4)
ebykdrms
561 gün önce

JQuery, normalde saf javascript ile de yapabileceğimiz işleri daha kolay yapabilelim diye javascript ile oluşturulmuş hazır fonksiyonlar barındırır.
Aynı soruyu Bootstrap ve CSS için de sorabilirsiniz. CSS varken Bootstrap'a neden ihtiyacımız olsun? Daha hızlı sonuç alabilmek için.
Aşağıda aynı işleve sahip kodun Javascript ve JQuery örneği var.

// SAF JAVASCRIPT
const $loginMenu = document.getElementById("loginMenu");
document.getElementById("login").addEventListener("click", () => {
    $loginMenu.style.display = $loginMenu.style.display === "none" ? "inline" : "none";
});
// JQUERY
const $loginMenu = $("#loginMenu");
$("#login").click(() => {
    $loginMenu.toggle();
});

(Kaynak: https://tr.bitdegree.org/tutorial/jquery-ve-javascript-arasindaki-fark)

JQuery javascript'ten daha iyi olduğu iddiasıyla çıkmadı. Zaten JQuery kullandığınızda sadece javascript ile önceden hazırlanmış hazır fonksiyonlar kullanmış oluyorsunuz.
JQuery ilk çıktığında "az kod çok iş" sloganıyla çıktı. Dediler ki "Javascript'te tekerleği yeniden keşfetmeyin, bakın biz sizin sıkça kullanacağınız işlemler için kolayca kullanabileceğiniz fonksiyonlar oluşturduk. Bunları kullanıp hızlıca sonuca ulaşın."
Performans olarak değerlendirirsek doğal olarak saf javascript daha performanslı çalışır. Çünkü sadece ihtiyacınız olan kodu kullanırsınız. JQuery ise kolay kullanım amacıyla hazır fonksiyonları içinde birçok şeyi kontrol etmek zorundadır.

JQuery'e rakip olarak React'ı gösterebiliriz. İkisi de javascript'i kullanmanın farklı yollarını sunar ama temelde ikisi de javascript ile oluşturulmuştur.
React da aynı şekilde javascript'ten daha iyi olduğunu iddia etmez. Ama JQuery'den iyi olduğunu iddia eder. Der ki "Benim yöntemlerimle kodlama yaparsanız JQuery'deki yöntemlerin yaratacağı performans kaybını yaşamazsınız."
Svelte de React için aynısını söyler.
React, Vue, Svelte... Bunların sorunu derlenerek kodu optimize etmesi gerekliliği. Ama JQuery doğrudan çalışma imkânı sunar.
JQuery kullandığınızda kodu değiştirip kaydettiğinizde iş bitmiştir. Ama React kullandığınızda önce kodu değiştirir, sonra build alır, sonra eski kod yerine bu yeni kodu koyarsınız. Tabi daha pratik yollardan bu işlemi yapmanın yolları da var ama o zaman da o daha pratik yolları oluşturmakla uğraşmanız gerekir.

Yani JQuery ve Javascript arasındaki meseleyi Bootstrap ve CSS arasındaki mesele gibi görebilirsiniz. Bootstrap da içinde bir sürü hiç kullanmayabileceğiniz kod barındırır. Hatta html kodunuzu da bir sürü kodla doldurur. Ama amacımız hızlı iş çıkarmaksa ve çok çok özgün bir iş yapmayacaksak kullanabiliriz.

Backend tarafında da PHP ile Laravel veya Codeigniter arasındaki ilişkiye benzetebiliriz. Laravel neticede PHP ile oluşturulmuştur ama saf PHP ile yapmanın çok zaman alacağı işleri daha kısa sürede yapabilmemizi sağlayan hazır fonksiyonlara ev sınıflara sahiptir.

acemi
560 gün önce

@ebykdrms teşekkürler
Jquery de bir nebze framework :)

acemi
561 gün önce

şöyle bir şey deyim o zaman
javascript varken neden diğerlerine ihtiyacımız olsun
hepsi biz ondan daha iyiyiz mantığıyla çıkmıyormu sonuçta
yani php de en azından öyle diye düşünüyorum react vue vs gibi fw lerde bir yana tabi.

ebykdrms
561 gün önce
JavaScript Nedir?

Javascript yakın zamana kadar sadece tarayıcının programlama dili olarak biliniyordu. Son zamanlarda tarayıcı penceresinin yanı sıra sunucu taraflı kodda da kullanımı popülerleşti.
İstemci taraflı programlama dili olarak JavaScript, bir web sayfasına kullanıcı girdisine tepki verebilecek internaktif ve dinamik öğelerden sorumludur.

jQuery Nedir?

jQuery bir JavaScript kütüphanesidir. Temel olarak paketlenmiş bir JavaScript koleksiyonudur ve çok daha basit bir kod satırıyla ulaşılabilir. Böylelikle geliştiriciler karmaşık JavaScript kodları yazmadan, jQueryde önceden yazılmış ve paketlenmiş kod sayesinde işlerini çok daha kolay bir şekilde halledebiliyor.

jQuery JavaScript’tir

jQuery ve JavaScript arasındaki fark kulağa iki rakip teknoloji arasında savaşa sebep oluyor gibi gelse de aslında tüm olay jQuery’nin JavaScript kullanmanın farklı bir yolu olması.

Bootstrap’le önceden ilgilendiyseniz CSS ve Bootstrap arasındaki ilişki iyi bir benzetme olacaktır.

Birçok web geliştirici web geliştirme alanına jQuery öğrenerek giriyor. Temel JavaScript bilgilerini öğrenmek iyi bir Front-End Geliştirici olmanın çok önemli taraflarından biri olsa da eğitiminizde birkaç hızlı başarıya da imza atmanız önemli. jQuery de buna ulaşmanın hızlı bir yolu.

Daha fazlası için kaynak: https://tr.bitdegree.org/tutorial/jquery-ve-javascript-arasindaki-fark/