v2.5.2
Giriş yap

Türkçe framework geliştirme

munzevi
487 defa görüntülendi ve 4 kişi tarafından değerlendirildi

merhaba,

jquery'nin github da derlenmemiş halini biraz inceledim. boş vaktimde var, işsiz güçsüz insanın tekiyim : ) jquery'i temel alarak bir framework geliştirmeyi düşünüyorum. piyasada bir sürü alternatifi var, ne gereği var diye düşünülebilir. burada maksadım, javascript bilgimi sınamak ve sıfırdan javascript öğrenecek arkadaşlara alternatif bir çatı sunmak. tamamen türkçe odaklı bir framework olacak her şeyiyle. buradaki amaç ise kişinin anadilinde program dilini öğrenmesini kolaylaştırmak. çalışma prensibi ise, jquery'nin zincirleme methoduna benzer şekilde olacak. ayriyeten, bazı ekstra yöntemlerde dahil etmek istiyorum bu çatıya. ne gibi ekstralar, önceden belirlenmiş bazı kullanılabilir fonksiyonlar; örneğin iki farklı diziyi birleştirip, benzersiz sonuçlar ile yeniden sıraladığı yeni bir dizi geriye döndürecek bir fonskiyon. bazı apiler içinde çatı içerisinde derlenebilir ekstra seçenekler eklemeyi düşünüyorum, örneğin eklentiler için chrome extension'un özelliklerini barındıran bazı yöntemler. yine kullanımını daha basite ve türkçeye indirgeyecek diğer apiler'in özelliklerini de yöntemlere dahil edebiliriz. kısaca framework dom manipülasyonu ve ajax gibi temel özellikler barındırırken, derleme seçeneklerine bağlı olarak diğer api'lerin özelliklerini framework içerisinde eklenti olarak tercih edebilecekler.

yol haritasını çıkarttıktan sonra, github da açık kaynaklı olarak yayınlacağız. kar amacı gütmeyen bir çalışma kısacası. dahil olmak isteyen var mıdır? özellikle @ebykdrms ve @abdullahx

framework'un adını netleştirmedim turkscript, tscript ve trscript gibi akla ilk gelen isimler çeşitli sebeplerden dolayı olmuyor. isme karar verilir.

türkçe olması kısmında ise standart 26 alfabeli latin karakterleri kullanacağız, üÜöÖçÇşŞIİ vs gibi karakterler olmayacak, hatta son cevap verdiğim konudan kıyaslamalı bir örnek vereyim;

Pure Javascript

document.querySelectorAll('#btn-1, #btn-2').forEach( btn => {
    btn.addEventListener('click', event => {
        alert(event.target.id)
    })
});

jQuery

$('#btn-1, #btn-2').on('click', event => { alert(event.target.id) });

türkçe hali

_('#btn-1, #btn-2').etkinlik('tikla', secim => { 
    alert(secim.hedef.id) //bu kadar abartı olur :)
    alert(secim.target.id) //yöntem ve olay isiminin türkçe olması yeterli bence
})

$ işareti jquery tarafından kullanıldığı için kafa karışıklığına neden olabilir diye _ işareti mantıklı geldi bana, oluşturması da gayet pratik.

Cevap yaz
Cevaplar (2)
smack
639 gün önce

Merhabalar, öncelikle bu cesaretinizden dolayı sizi tebrik ederim. Dilimizdeki kelimelerin dogru yazılmasını onemsemek bir kenara dursun, Yunan, Rum, Coni özentisi gibi hata yaptığında Opps! diyen, sevindiği zaman Yep! diyen, yeni nesil bir özürlü topluluğuna, Türkçe kelimeleri kullanarak bir framework yapma isteğiniz ne denli karşılık bulur bilemedim. Bunun yerine kendi yaptığımız bir içerik yönetim sisteminin veya e-ticaret sisteminin olmasına katkı sağlamak isterdim.

admin
647 gün önce

Fikir güzel ama uygulanabilirlik açısından sıkıntılı. Türkçe olursa takıldığı yerlerde arama yaparsa sonuca ulaşamayabilir. Jquery'i türkçeleştirmek değil de kendi frameworkunü yazsan daha güzel olur.
tayfun abinin bu konularda videoları vardı, bulamadım video veya makaleyi.
Ortaöğretime giden çocuklar hali hazırda code.org tarzında sürükle bırak şeklinde kod yazabiliyorlar ve türkçe.