v2.5.2
Giriş yap

Üniversite

honestum
380 defa görüntülendi ve 2 kişi tarafından değerlendirildi

Sizce web dev olmak için Türkiye'de üniversite okumak yarar sağlar mı? Siz okudunuz mu ve size yarar sağladı mı? Bu yazın sonunda 11. sınıfa geçiyorum ve self-taught olmak ve üniversite okumak konusunda kararsız kaldım. Önerileriniz nelerdir?
Not: Okul derslerim iyi ve web alanında temele sahibim.

Cevap yaz
Cevaplar (2)
teo
666 gün önce

Üniversite kesinlikle yarar sağlayacaktır. Çoğu şirket işe alım yaparken, okuduğunuz üniversiteye bakmaktadır.

ebykdrms
667 gün önce

Okul dersleriniz iyiyse, ailenizin de imkânı varsa mutlaka üniversite okumalısınız. (Hatta mümkünse ailenizle yaşadığınız şehirden farklı bir şehirde)
Mümkünse yazılım mühendisliği sizin için uygun olacaktır.
Üniversiteler için "hiçbi'şey göstermiyorlar" efsanesi vardır ve çoğunlukla doğrudur.
Ama üniversiteler, lisedeki gibi hazır bilginin önlerine sunulmasını beklemek yerine kendini belli bir konuda geliştirmek için çaba sarf edecek öğrenciler için harika bir ortamdır. Sizi alanınızla ilgili olabilecek birçok alanda bi'şeyler öğrenmeye mecbur tutar. Kendi başınıza öğrenmeyi gereksiz göreceğiniz konularda projeler yazmanız beklenir mesela. Oysaki üniversitenin size verdiği derslerin çoğunu bir "yazılımcı" olarak bilmelisinizdir aslında.
Üniversite ortamında katılıp güzel deneyimler kazanabileceğiniz kulüpler vardır.
Üniversiteler araştırma yapıp kendinizi geliştirebileceğiniz birçok ortam sunar. Gidip ilgi duyduğunuz bir konuda yazılmış yüksek lisans veya doktora tezlerini inceleyebilirsiniz mesela. Hemen oracıkta, kütüphanedeler...
Ortaklaşa iş yapabileceğiniz kafa dengi insanlar bulmanız kolaydır. Oraya sizin gibi yazılıma meraklı birçok öğrenci geliyor.
Kendi kendine öğrenme işini üniversite okurken de yapabilirsiniz.
İleri düzey konularda danışıp bilgi alabileceğiniz bir çevrede olacaksınız. Probleminizi sınıf arkadaşlarınız çözebilirler. Üst sınıflardan birileri de çözebilirler. Yüksek lisans öğrencileri de çözebilirler. Daha da ileri gidin. Doktora için ileri seviye yazılım geliştirmekle uğraşan insanlar var orada.
Kendi bölümünüzle sınırlı da değilsiniz. Üniversiteye gittiğinizde tüm bölümler size açıktır. Matematikçi bir profesör ile istatiksik üzerine kurulu bir yazılımın nasıl bir algoritması olabileceğini tartışma imkânı bulabilirsiniz mesela.
İyi bir şirkete girip kendinizi daha hızlı geliştirmek mi istiyorsunuz? Staj yapın. Hatta gidin ücretsiz çalışın. Yorulursunuz ama öğrenirsiniz.

Üniversitenin gereksiz olduğu, zaman kaybı oluduğu düşüncesi çoğunlukla öğrencilerle alakalıdır.
Üniversiteyi lise gibi okumaya çalışırırsanız lisede elde ettiğiniz kadarını bile elde edemezsiniz.
Ama oraya gerçek bi'şeyler yapmaya gidiyorsanız daha iyi bir ortamı kolay kolay bulamazsınız.