v2.5.2
Giriş yap

React Backend Önerisi Hk.

obey00
649 defa görüntülendi ve 1 kişi tarafından değerlendirildi

React ile denemelik basit bir web sitesi yapmayı düşünüyorum. Backend tarafı için CRUD işlemlerinde vs. neler kullanılıyor? Nasıl ilerlemeliyim, alternatifler, öneriler vs. yol gösterirseniz sevinirim.

Cevap yaz
Cevaplar (5)
ilyasbilgihan
829 gün önce

O halde en başta da söylediğim gibi Firebase kullanabilirsin. Belki yanlış anlatmış olabilirim ama Firebase güvensiz deniyorum sadece güvenlik kuralları yazması biraz meşakkatli olabiliyor. Tabi bu durum diğer database servisleri için de geçerli olabilir. Back-end konusunda çok fazla alternatife yönelmedim açıkçası. Sadece kullandığım servisi önereyim istedim.

Firebase'e bir göz attım ısınamadım diyorsan daha popüler alternatifler olan MongoDB veya PostgreSQL i önerebilirim. Geliştireceğin uygulamanın ihtiyacına göre NoSQL mi yoksa SQL database mi seçersin sana kalmış.

MongoDB vs PostgreSQL

Database ile uygulama arasındaki bağlantıyı hangi servisle yaparsın bilemiyorum ancak onun için de Prisma önerebilirim. Bu bağlamda aşağıdaki bağlantılar faydalı olacaktır.

Start from Scratch to Prisma
Prisma with Next.js

obey00
830 gün önce

Ben PHP de yaptığım gibi CMS'yi sıfırdan yazmaktan bahsetmiştim aslında. Hazır CMS kullanmayacağım.

ilyasbilgihan
830 gün önce

Haklısın, ben sadece yapacağın uygulamayı yüzler/binler kullanmayacak, sadece kendini geliştirmek için yapacaksın varsaymıştım. Güvenlik konusuna daha sonra odaklanırsın gibi düşündüm. Dediğin gibi bir CMS servisi kullanmak da çok mantıklı. Next.js kullanacaksan önerdikleri CMS servisleri arasından Strapi ve Storyblok gözüme çarpanlar arasında.

obey00
830 gün önce

@ilyasbilgihan Güvenlik endişem elbette var, yaptığım iş öncelikle güvenli olsun isterim :) Buna ek olarak, Nuxt.js dediğin durum yanılmıyorsam kaynak kodlar incelendiği zaman html olarak kodların görüntülendiği ve SEO tarafından faydalı olacak olan çatıydı ve React tarafında karşılığı Next.js diye biliyorum (buraya kadar doğru muyum?)
Bunlara ek olarak, dediğim gibi bir CMS + front end birleştirmesi yaparak dinamik site yapmak istiyorum; ihtiyaçlarım bu doğrultuda.

ilyasbilgihan
830 gün önce

Güvenlik endişem yok, yanlızca deneme yanılma yapıyorum diyorsan, benim gibi Firebase kullanabilirsin. Tabii security rule'lar yazarak yine bunu güvenli hale getirebilirsin orası sana kalmış. Geliştireceğin uygulamanın karmaşıklığına göre security rule yazması zorlaşabiliyor. Üstelik Firebase Auth ile uygulamana üyelik sistemi de entegre edebilirsin.

Ben React ile değil de Vue/Nuxt.js ile kullandım istersen aşağıdaki bağlantılardan geliştirdiğim siteye göz atabilirsin. Geliştireceğin uygulama SSR gerektirecekse senin de Next.js kullanmanı tavsiye ederim.

Live Preview
Github Repo (CURD işlemlerinin nasıl yapıldığına dair birkaç ipucu sağlayabilir.)