v2.5.2
Giriş yap

PHP mi? NODE JS mi?

ibrahimodev
2,148 defa görüntülendi

Merhaba herkese budan 240 gün önce bir soru sormuştum "php eskidi ni?" diye ve 240 günde çok bişey değişmedi halen php yazmaya devam ediyorum ve halen php nin bana eksik geldiğinin farkındayım dün nodejs geçmeye karar verdim ama nodejs kurarken bir çok hata aldım node_modules dosyası gelmiyor ve modülleri kuramıyor neyse onu başka bir soruda sorarım şimdi benim sorum şu ben php den kurtulmak ve yeni teknolojilere hakim olmak istiyorum fakat yeni bir proje yapacağım zaman yine php ye başvurmadan yapamıyorum. Bana tavsiyeniz nedir bundan sonra ne yapmalıyım?

Cevap yaz
Cevaplar (4)
tayfunerbilen
907 gün önce

php'den kurtulmak diyorsan zaten bir dilin çalışma mantığını çok iyi anlamamışsındır, başka bir yazılım diline geçerken zorlanıyorsan yine temel mantığında sorunlar olabilir.
o yüzden tavsiyem önce temelini iyi atman :) sonra stack değiştirmek en fazla syntax farkından ve yeni feature'lara adapte olmaktan ibaret oluyor, döküman okumayıda öğrenirsen bu iş çok daha kolay ilerleyebilir senin için.
nodejs'e geçmek istemenin sebebi mevcut projede phpnin yetersiz gelmesiyse nodejs'in bu konuda yeterli olduğuna neye göre karar verdin? araştırmanı yapıp mı yoksa bir hype var ben de çağın gerisinde kalmamalıyım kafasıyla mı ilerlemeyi planladın.
eğer bunları kendi içinde netleştirebilirsen zaten hangisine ihtiyacın varsa onu kullanırsın eminim

tayfunerbilen
907 gün önce

@ibrahimodev, bunu aşmanın en iyi yolu sürekli pratik yapmak. İlk başlarda bildiğin dillerde nasıl yaptığını düşünüp başka dillerde bunu deneyeceksin.
bir noktadan sonra zaten aslında o işlemler için o dile has yenilikler olduğunu farkedip onları kullanmaya başlayacaksın.
belkide başlangıç olarak backendi bir kenara bırakıp önce back-end ve front-end'i ayırarak başlayabilirsin.
ön tarafı için react kullanmaya başlayabilirsin, api tarafında php ile hatta lumen kullanıp devam edebilirsin.
bir noktadan sonra react tarafında javascript'e o kadar alışacaksın ki artık backend içinde zamanı geldi deyip kendini denemeye başlayabileceksin.

ibrahimodev
907 gün önce

Yanıt @tayfunerbilen : şu anda joker subdomainle bir proje geliştiriyorum ve hatta geliştirdim baya birde ama php kullandığım için rahat değilim
aynı senin dediğin gibi bir hype ver ve ben kendimi geride kalmış gibi hissediyorum
içimden diyorum keşke şimdi react veya nodejs le yapsaydım şu projeyi en azından gelecekte olacak projelerde daha yakın olurdum
veya ilerde iş aramaya başladığımda artık kimsenin php developer aramıyacağından eminim gibi düşünüyorum. bunu bana düşündüren şey ise
bu hype abi bi hevesle yeni bir dil öğreneyim diyorum temelimin iyi olduğunu düşünüyorm yeni bir backend dili öğreneyim diyorum
sonra bana onlar karmaşık geliyor çözerim diyorum çözüyorum da hatta proje geliştirecek kadar bilgim de oluyor ama projeyi geliştirmeyi planlarken
hep php odaklı düşünüyorum hep php de nasıl çözebileceğim aklıma geliyor diğer dillerde tıkanıyorum.

sync
907 gün önce

Bence NodeJS elbette PHP eskimedi bir çok yeni özellikte ekleniyor yeni versiyonlarında ama NodeJS kullanmak istiyorsan bence bir eğitim serisine başlamalısın sıfırdan..