v2.5.2
Giriş yap

Yazılıma Nasıl Çalışmam Gerekiyor?

yazilimyolcusu
454 defa görüntülendi

Merhaba arkadaşlar. Ben hem programlamayı hem de tasarımımı geliştirmek için web sitesi yapmaya çalışıyorum. Web sitesini yapmaya çalışırken, takıldığım yerlerde internetten yardım alıyorum. Siteyi tamamlayıncaya kadar yani karşılaştığım problemleri çözüp siteyi bitirinceye kadar en az altı ay geçiyor, en az ve daha ezbere "crud" işlemlerini adamakıllı yazmayı öğrenemedim, bu kadar aydır uğraşmama rağmen. Yani çok dağınık bir şekilde öğrenmeye çalışıyorum. Ve nasıl çalışmam gerektiğini bilemiyorum. Nasıl öğrenmem gerektiğini bilemiyorum.

Cevap yaz
Cevaplar (3)
admin
1155 gün önce

Kopyala yapıştır yapmamaya çalış, kodları tek tek yaz.

Kod yazmaya ayırdığın vakit kadar başkalarının yazdığı kodu okumaya ayır.

Yazılımı öğrenmek için belli bir standart yok. Algoritmaların nasıl calıştığını öğrendiysen gerisi döküman okumak kalıyor.

yazilimyolcusu
1156 gün önce

Benim çalışabileceğim bir arkadaşım yok. Javascript tarafını sen hallet diyebileceğim yani. Şu anda hepsini öğrenmeye çalışıyorum.

tayfunerbilen
1156 gün önce

sıfırdan bir proje üretirken her şey birbirine bağlı gidiyor aslında,
yazılım için php kullanıyorsun ama veritabanı için mysql'i bilmen gerekiyor, tema tarafı için html, css dinamizmi php ile birleştirmek için javascript.
dolayısı ile bunlardan birinde bile bilgin yetersiz kalınca proje beklemeye geçiyor.

bunun önüne nasıl geçebilirsin? php tarafında sadece API yazarsın, front-end tarafında phpyi hiç karıştırmayıp bir javascript frameworkü ile ön tarafını kullanır ve bu servislere bağlanırsın.
böylece belki sen sadece API'leri yazarken başka bir arkadaşında ön tarafı senden bağımsız olarak kodlayabilir, böyle code splitler yapmak faydalı olabilir ilerleyiş açısından.

ama işin temelini anlamak çok önemli, ben php'ye ilk başladığımda bir konuya ait yorumları onun altında listelemek benim için büyü gibi bir şeydi. Ve bunu aylarca aradım nasıl yaparım diye, şaka yapmıyorum yani gerçek bu :D bir gün bir makaleye denk gelip bunun mantığını kafamda oturtunca herşey çorap söküğü gibi çözülmeye başladı.
en önemliside her gün pratik yaptım, hala yapıyorum, işim olmadığında bile keyfi olarak bunu nasıl yapardım vs. diye denemeler yapıyorum.

yapacağım şeyi daha önce denemediysem önce çok karmaşık saçma sapan bir kod düzeniyle denemeler yapıyorum, onu bir kere çalışır hale getirdiğimde kodu yeniden düzenleyip standarlara uygun şekilde yazıyorum ama onu çalıştırana kadar dağınık gidiyorum, tasarlarken önce sketch çizmek gibi düşünebilirsin.

yani kendine yüklenme aylardır bir şey öğrenemedim diye, bir kilit noktası var bir eşik var o eşiği geçtiğinde kafanda bazı şeyler netleşecek ve üstüne katmaya başlayacaksın, öğrenme eğrisinin düz olduğu bir evreden geçiyorsun burayı atlatırsan öğrenme hızın tekrar artacaktır her zaman böyle olmuştur, pes etme :)