v2.5.2
Giriş yap

PHP ÖLDÜ MÜ?

frexx
1,765 defa görüntülendi ve 5 kişi tarafından değerlendirildi

Merhaba arkadaşlar, developer ve php odaklı bir arkadaşım yurt dışında php'den ekmek yiyemezsin ve php artık eski bir dil dedi ve phpyi bıraktığını söylemişti. Sizce bu durum hakkında düşünceniz nedir? Php'yi bırakmam mı gerek?

Cevap yaz
Cevaplar (8)
tayfunerbilen
941 gün önce

php öldü mü sorusu her sene çaycı hüseyin öldü mü sorusuyla aynı trollükte :)

acemi
571 gün önce

php ölürdü ölmesinede bu fw'ler işi bozdu o yüzden daha yolu uzun.

smack
629 gün önce

sen ölmedi kalbimizde yaşıyorsun aziz php

smack
931 gün önce

Burada PHP OLDU MU? sorusu ile kastedilen, php eskisi gibi popularitesini yitirdi mi? sorusudur. Evet dogru php popularitesini yitirmistir. php dili bircok programci tarafindan dislanmistir, hor gorulmus, asagilanmis, terkedilmis, gomulmustur. Buna ragmen php bilmek ve hala ogrenmeye calismak zaman kaybi degildir. php dilini bilmek, perl, haskell, cobol, clojure vb. farkli farkli dilleri kullanabilmek sizi ayricalikli yapar. Bir dili bilmekten kastedilen nedir? bir dili birakmaktan kastedilen nedir? Dogal dillerden bahsedelim Almanca biliyorsunuz mesela, bundan sonra Almancanin cok az konusuldugunu dusunun, artik sizde almanca konusmayi birakacak misiniz. Birakin... Kimin umrunda. Almanca konusabilen birileri her zaman olacaktir. PHP nin berbat bir dil oldugunu kullananlarin kendisi soyluyor. Ne yapalim yani. o kadar berbat ki, berbat bir sekilde yazilmis wordpress cok kullaniliyor. wordpress ile, opencart ile kurdugu hazir siteyi 20000-30000 TL ye satmak varken, kimin umrunda php olmus, ezilmis, ... Bilmem ne olmus. Siz veya baska birileri php yi biraksada kimsenin umrunda olmayacak, size iyi eglenceler. Bilrileri hala deli gibi wordpress eklentisi, temasi yazabilecek, bot yazacak, laravel ile uyumlu calisabilecek insanlar arayacak. Birileri e-ticaret sitesi yaptirmak icin opencart kuranlar sozde PHP gelistiricilerine 50000 odeyecek, siz istemeseniz de. Durumlar boyle. Birilleri php ile kotu kod yaziyor diye php olecek olsaydi bu adamlar yuzunden canli dil kalmayacak cunku etrafta bir suru var. Onemli degil. Kalan saglar bizimdir. Boylesi muhabbetleri seviyorum. PHP oldu mu? hayir olmedi. Almanya da, Rusya da en cok kullanilan diller arasinda. PHP boktan bir dil. Evet dogru. Python da oyle. Javascriptte oyle. Hepsi berbat. Java oldu mu?, Deno cikti NodeJs oldu mu? Adamin biri Go ya gecmis bizde mi gecelim. Sizce php ogrenmeli miyim? Evet ogrenmelisin, excel ile VBA da ogrenmelisin, SQL, C#, Java da ogrenmelisin, guzel konusmayi, guzel yazmayi, kedileri kopekleri sevmeyi de ogrenmelisin. Hayat boyu ogrenmelisin. Insanlari aldatmayi birakmalisin. Ortaya ise yarar seyler koymalisin. Bunu bugun php ile yapariz. Yarin WASM ile. Lanet php hala umrunda mi. O zaman php`nin kurucusu Rasmus Abimizden bazi alintilar;
"Ben gerçek bir programcı değilim."
"PHP, diş fırçanız kadar heyecan vericidir. Her gün kullanıyorsun, işini yapıyor, basit bir alet, ne olmuş yani? Kim diş fırçaları hakkında okumak ister ki?"
"Bunu nasıl durduracağımı bilmiyorum, hiçbir zaman bir programlama dili yazmak gibi bir niyetim olmadı"
"Programlama dilinin nasıl yazılacağı hakkında kesinlikle hiçbir fikrim yok, yoldaki bir sonraki mantıklı adımı eklemeye devam ettim."
"Aslında programlamadan nefret ediyorum ama problem çözmeyi seviyorum."
"PHP'yi hiçbir zaman sorunları çözmek için basit bir araçtan daha fazlası olarak düşünmedim."
"Dünya standart hale geldiğinde, standartları önemsemeye başlayacağım."
"Alıntılarım hakkında heyecanlanan tüm insanlar için. İşte bir tane daha - Evet, ben berbat bir kodlayıcıyım ama muhtemelen hala senden daha iyiyim :)"
"Programlamayı gerçekten seven insanlar var. Neden programlamayı sevdiklerini anlamıyorum."
"Çirkin sorunlar genellikle çirkin çözümler gerektirir. Çirkin bir sorunu saf bir şekilde çözmek çok zor."
...

qplot
941 gün önce

IMAGE ALT TEXT HERE

saffetoge
942 gün önce

Dünya üzerinde en çok kullanılan platform wordpress ve bildiğiniz üzere oda PHP tabanlı bir uygulama. Yani PHP öldü diyenler illa ki olacaktır ve yeni nesil kodlama dillerine yönelmeni söyleyecektir. Ancak PHP 'nin de FrameWorkleri mevcut ve onlar ile çalışabiliyorsan PHP hiçbir zaman ölmez. Zaten kim tüm sistemi sadece PHP kullanarak yapıyor ki ? JS,Ajax gibi anlık etkileşim sağlayan yapılarla combine ediyolar.

kargasa1982
942 gün önce

her sene php öldü diye mevlidini yapıyorum sonra bakıyorum ki yerine gelen bir şey yok, ertesi gün iyiki doğdun partisine devam. insanlar öncelikle frontend tarafındaki frameworkleri php yerine koyuyorlar maalesef. backend tarafında php yerine koyabileceğin diller belli. jsp, asp, go, python ama hangisi php kadar rahat kullanılabilir, her işini yapabilir, bu kadar deneyimle birlikte destek verebilir? Öldürmeden önce başka bir aktör koysunlar.

rephp7
942 gün önce

php yi bırakan arkadaşın neye başladı peki?