v2.5.2
Giriş yap

Satılık Temalarda Lisans Sorunu

semih
471 defa görüntülendi ve 2 kişi tarafından değerlendirildi

Öncelikle Merhaba;

  • Wordpress veya herhangi bir içerik yönetim sistemi için yaptığımız temaları satarken temamızın lisanssız bir şekilde kullanılmasını nasıl engelleyebiliriz?
  • Günümüzde kullanılan temalarda lisanssız kullanım nasıl engelleniyor?
  • Eğer birinin temamızı lisanssız kullandığını öğrenirsek ne yapabiliriz?
  • Temamızı satın almayıp kodlarında değişiklik yapıp kullanan biri olursa hak iddia edebilir miyiz?

(Sorularım hazır site tasarımları için de geçerli.)

Şimdiden teşekkürler.

Cevap yaz
Cevaplar (2)
0kan87
972 gün önce

1-Çok değişik lisans yöntemleri var, mesela wordpress teması yapan biri, benim temamı herkes indirsin kullanabilsin ancak footer alanında bulunan yapımcı linkinin kaldırılmamasını şart koşar. Tabi bunu yine kodlayarak yapar. Siz linki sildiginizde, degistirdiginizde, veya rengi ile oynama yaptığınızda yazılım çalışmaz. Diğer lisans sistemi de api ile yapılır. Yapımcı yazılımın çalışmasını istediği alanadlarını satın alanlar için önceden belirler. Her yeni alımda, kullanılacak alanadını bir hosting üzerinde saklar, müşteri sitesi ise belirli aralıklarda bu servise istek atar ve alanadi olarak ben o listede hala var mıyım yok muyum diye kendini kontrol eder. Bu şekilde süreli lisansda verilebilir. Eğer lisans yok ise aynı adrese ip gibi işinize yarayacak bir çok bilgiyi post edebilirsiniz bu da ihbar sisteminiz olmuş olur. Alanadlarının barındığı yer geçici olarak kapanırsa ne olur? Bunları iyi kurgulamaniz gerek. Lisans yapısını barındıran kodlarinizi temaniza eklerken ioncube ile sifrelemelisiniz.

Ben şöyle bir lisans yazılımı yapmıştım çokta ekmeğini yedim, demosunu incelersen sana nasıl yapacagin konusunda fikir verebilir.
https://viptema.com/webtasarimlar/lisans-yonetim-scripti-2.html

2-Yukaridaki mantık cercevesinde lisanssız kullanım engellenebiliyor. Tasdix gibi siteler vasıtasıyla eserin size ait olduğunu ileride kanıtlamak için, yazılım-tema bittiğinde bunu kullanabilirsiniz. Bu da ileride açacağınız davalarda sizi haklı kılar.

3- Öncelikle bu durumu ispatlamalisin 1 ve 2. madde ile zaten deliller oluşturmuş oluyosun. Bu delillerle dava açabilirsiniz.

4- Birebir aynısı değilse esinlenmis olur. Hiç bir sey yapamazsın.

house2k
973 gün önce

Merhaba, bu konu ile ilgili şöyle bir video buldum istersen bakabilirsin. Onun haricinde "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71. maddesine göre lisanssız yazılım kullanan şirket sahiplerinin veya gerçek kişilerin 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasına çarptırılmaları ihtimali bulunmaktadır. Lisansız yazılım kullanma suçlarında açılacak davalar Asliye Ceza Mahkemelerinde görülür." Diye bir içerikte buldum.