v2.5.2
Giriş yap

Express.js ile response'ların console network'te gözükmesi.

tolunayemre
522 defa görüntülendi ve 1 kişi tarafından değerlendirildi

Merhaba Prototürk Ailesi!

Sizlere bir soru sormak istiyorum. Ben node.js de express kullanarak bir API back-end yazmak istiyorum. Express üzerinden router'ları belirliyorum ve o api'ye istek attığımda bir cevap dönmek istiyorum. Diyelim ki bir json dosyası response edeceğiz. Her şey başarılı ve gayet güzel fakat dönen response browser üzerinden 'network' kısmında apaçık gözüküyor. Bunu nasıl engelleyebiliriz? Nerede hata yapıyorum?
Verdiğin örneklerde code olarak hata olabilir, lütfen onlara takılmayın. Dediğim gibi tek problem response edilen data'nın network kısmında gözüküyor olması. Burada mongodb kullanarak db den bir veri de gönderebiliriz, hiç fark etmez.

Örnek olarak şöyle bir api düşünelim:

# express.js (localhost:8000) -> dinleniyor

const app = require('express')();

const data = {
    "_id": 123456789,
    "name": "Toluany Emre",
    "surname:" "Çavdar"
}

app.get('/user', function(req, res){
    res.send(data)
})

Ve front-end'de Vue.js ile bu api'ye istek atarak kullanıcı aını göstermek istiyorum diyelim:

<template>
    <div>
        <span>{{user.name}}</span>
    </div>
</template>

<script>
    ...
    data: {
        user: null
    },
    created() {
        axios.get('http://localhost:8000/user')
            .then(res => res.json())
            .then(res => {
                this.user = res;
            })
            .catch(...)
    }
</script>

Şimdiden Teşekkür Ediyorum!

Cevap yaz
Cevaplar (3)
bbera
1043 gün önce

Tam olarak arka taraf nasıl çalışıyor bilmiyorum lakin yüksek ihtimalle burda bir ajax ve ya fetch isteği JavaScript ile yapılmıyor yani verilen server tarafında HTML e yazılıyor ve sonuç olarak kullanıcıya sadece HTML dönüyor.

Chrome da network tabını açtıktan sonra sayfayı yenilersen networke bir takım bağlatılar döneCektir orda en başta bulunduğun url bir istek atıldığını ve içi dolu bir HTML döndüğünü görebilirsin

tolunayemre
1044 gün önce

Şöyle ki asında merak ettiğim tek şey var. Mesela örnek verelim prototürk'te back-end'den gelen bir çook veri var. Bunlar anasayfadaki kartlar, soru sor bölümünün altındaki tag'ler ve nicesi. Bunlar da bir back-end sayesinde geliyor fakat networkte hiç böyle bir çıktı yok. Yani bu veriler bi back-end sorgusundan veya API'den döndüğü kesin ama nasıl networkte gözükmüyorlar? En merak ettiğim şey bu aslında. Back-end'e yeni başladığım için tam kavramış değilim.

bbera
1044 gün önce

Bu çok normal birşey o an için websitesi'nin istek attığı linkleri network alanında her bireysel kullanıcı görebilir bu bilgiyi kullanıcıdan neden saklama gereği duyduğunu anlamadım, daha detaylı anlatabilirsen belki farklı bir şekilde çözülebilir.

Ayrıca zaten dönen response kullanıcıya bir şekilde gösteriliyor yani sonuçta veri javasripte dönmüş kullanıcı her şekilde bu bilgiye erişebilir.