v2.5.2
Giriş yap

Veritabanı Tasarım Önerisi?

munlu
1,071 defa görüntülendi

Merhaba arkadaşlar, öncelikle şuan hali hazırda güzellik salonum için bir satış takip sistemi yaptım.
Fakat benim yapmak istediğim daha detaylı bir durum çünkü şuan ki sistemde artık çok fazla aksaklık olmaya başladı ve sistem sıkıntı vermeye başladı.


Sistem Gereksinimleri

  • Müşteriler kendi panelinden satın aldıkları hizmetleri, kimden satın aldıklarını, satın aldıkları ürünlerin kaç taksitinin kaldığını. Hangi taksitleri ödeyip ödemediğini ve sistem üzerinden iyzico sanal pos sayesinde kredi kartı ile ödeme ve randevu oluşturma yapabilecekler.
  • Satış danışmanı üye kayıt, satış ekleme-çıkarma, ödeme takip(ekleme-çıkarma) yapabilecekler.
  • Yönetici hizmet ekleme-çıkarma, satış danışmanı ekleme-çıkarma, mali kayıtları görme, site istatistiklerini görme ve diğer tüm işlemleri yapabilecekler.
  • Ödeme takip kısmı ücretini ödemeyen müşterilere uyarı mesajı gitmesi - sistemde ödeme yapmayan üyeleri detaylı bir şekilde işlemlerine kadar gösterme.

Güncellenmiş sistem gereksinimleri tamamen bu şekildedir. Web ve Mobil üzerinden uygulamayı geliştireceğim için veritabanı tasarımı aşırı önemli. Çünkü satış işlemlerinde taksit seçeneği var ve ödemeleri şuan elle nakit şekilde alıyoruz. O yüzden sistemde nakit ve kredi kartı girdisi mevcut.

Benim tasarladığım veritabanı aşağıda ki şekildedir. Ödemeler toplasında satışta belirlenen taksit tutarı kadar o satiş id sine ait ödemelerin girdisi oluyor. Bu yüzden satış kısmında birden çok hatayla karşılaşabiliyorum. Sitede ki konularımdan bakabilirsiniz.

Ayrıyetten kapora muhabbeti de sistemde mevcuttur. Kayıt olan müşteri kapora verdiyse genel satıştan düşüp taksitlendirme yapılmaktadır.


Dükkan Tablosu

Müşteri Tablosu

Ödemeler Tablosu

Satışlar Tablosu

Ödeme Takip Tablosu

Ürünler Tablosu

Yönetim Tablosu


Birçok hatam olabilir siz değerli bilgili arkadaşlarımdan, abilerimden öğütler ve örnekler bekliyorum. Bende bu doğrultuda hatalarımı düzeltim daha sistematik bir uygulama geliştirmek istiyorum.

Sisteme kayıt alırken şu yöntemle şu verileri kayıt et gibi önerilerinize de açığım cevap veren, vermeyen herkese şimdiden teşekkür ederim.

munlu
1705 gün önce

@mutluol öncelikle anlışan fiyat ürün seçilerek satış ekleniyor hocam. diyelim 1500 tl ye lazer epilasyon için anlaştık müşteri 8 taksit elden ödücem dedi.
100 tl de kapora verdi.

ben bu 1500 - 100 yapıyorum 1400 tl yi de 8 e bölecek döngü komutuyla ödemeler tablosuna ekliyorum.
sipariş tablosunda ne satıldığı vs bilgileri var görselden de anlayacağınız gibi böyle kayıt ettirmem nedense bazen sistemde sıkıntı çıkarıyor eklendi gözüküp eklenmiyor vs bir ton sorun çıkıyor.

O yüzden temiz bir arayüz ile daha işlevsel bir veritabanı tasarlayıp girişleri öyle yapmak istiyorum. İstediğim özellikleride sistem gereksinimlerinde anlattım.
Bu tip bir isteği karşıyalacak en mantıklı ilişkisel tablo yapısı nasıl olur diye de size soruyorum.
Ek olarak verileri sisteme şöyle kaydedersen daha sağlıklı olur gibisinden de önerilerinize açığım. Takip tablosu tamamen ödeme yapmayan müşterileri takip edebilmek için oluşturdum. Bunu ortadan kaldırmak istiyorum mesela nasıl bir yöntem daha faydalı olur?

Şuan nakit veya kartlı işlemelemleri elden alıyoruz. Sanal pos entegrasyonunu yaptığımda kredi kartı işlemlerinde online alabileceğim.