v2.5.2
Giriş yap

Fonksiyonlarda return neden kullanılır bize ne gibi bir değer dönderir

msumen
695 defa görüntülendi

Fonksiyonlarda kullanılan return niçin kullanılır amacı nedir acaba bir örnekle bunu anlatabilir misiniz sayın hocalarım yeni başlamış olmamdan dolayı return ve echo kullananlarda oluyor ikisinin farkını anlayamadım tam mantığı oturtamadım kolay bi örnekle aciklarmısınız teşekkür ederim şimdiden.

<?php
   function deneme()
   {
       return;//Bu Fonksiyon içerisinde kullandığımız return tam olarak ne işe yarıyor bunu basit bi örnekle acıklarmısınız acaba.
       
       
   }
?>
tayfunerbilen
1388 gün önce

Geriye döndürme işlemi, ekrana basılma işlemi yapılmaması ve değişkene değer atanabilmesi için yapılır. Yani bunun örneklerle açıklamasına neden ihtiyacın var onu anlayamadım.

İstediğin her şeyi geri döndürebilirsin. Özellikle callback fonksiyonlarında geriye döndürmeden işlem yapmak imkansız zaten. Örneğin tüm $_POST değerlerini bir işlemden geçirmek istiyorsun diyelim.

$_POST = array_map(function($post){
    return htmlspecialchars($post);
}, $_POST);

Bu örneği geriye döndürmediğin sürece hiçbir anlamı kalmıyor. Zaten fonksiyonlar tanımlanırken mümkünse echo ile yazdırmak yerine geriye döndürerek işlem yapılması gerektiği belirtiliyor.

Senin sorundaki gibi basit bir örnekle açıklamak gerekirse, örneğin bir değeri büyütmek için fonksiyon tanımlayalım ama return yerine echo ile yazdıralım.

function buyukHarf($str){
    echo strtoupper($str);
}

ve bu fonksiyonu kullanmayı deneyelim.

$world = buyukHarf('dunya');
$hello = 'merhaba ';

echo $hello . $world;
// Çıktı: DUNYAmerhaba
// Beklenen Çıktı: merhaba DUNYA

fonksiyon geriye değer döndürmediği için çalıştırdığımızda bunu $world değişkenine aktaramadık, çünkü geriye dönen bir değer yoktu. Ancak fonksiyonu şöyle değiştirseydik;

function buyukHarf($str){
    return strtoupper($str);
}

ve aynı değeri tekrar kullansaydık sonuç;

$world = buyukHarf('dunya');
$hello = 'merhaba ';

echo $hello . $world;
// Çıktı: merhaba DUNYA