Front-End Zorluğu
Arkadaşlar herkese merhabalar, ben jr back-end geliştiricisiyim şuanda full stact kısmı için kendimi geliştiriyorum ama css bana çok zor geliyor, süslemeler kısmı dışında Hızalama ve responsive tasarımları bana zor geliyor bu kısmı için önerebileceğiniz şeyler varmıdır.
Back-end'in iyiyse ve front-end için birlikte çalışacak bir arkadaş bulamıyorsan hazır html temalarla devam edebilirsin. Bu hazır temaların back-end'e istek atması, back-end'den gelen yanıtları dom'a işlemesi vs. derken ufak ufak zaten front-end'e başlamış oluyorsun. Zamanla hazır tasarımdaki bazı yerleri değiştirmek isteyeceksin ve sonuçta ister istemez yeni kodlar ve yaklaşımlarla karşılaşmış olacaksın.
Yani tavsiyem, hazır temalar kullanarak back-end'inden bunlara veri sağlaman olur. Eğer baştan front-end'e girip a-z öğreneyim dersen tabi daha hoş olur ama vakit kaybedersin.
Her alanda uzmanlaşmana gerek yok. Back-end alanındaki derinliğini artırman, front-end hakkında da böyle lazım oldukça bi'şeyler öğrenmen daha iyi bir yol haritasıdır.
Dışarıdan iş aldığın küçük projelerde hazır temalar müşterini fazlasıyla memnun edecektir.
Maaşlı bir işe girdiğinde de (küçük veya vizyonsuz bir firma değilse) mutlaka front end - back end ayrımı yapılmıştır. Sen back-end'deki derinliğini artırdığında bu firmalarda iyi maaşlarla çalışırsın ve çok da derinlemesine front-end bilmen beklenmez çünkü front-end'in uzmanları zaten oradadır.
Ama diyorsan ki, "ben back-end'de ilerlemek istemiyorum, hoşlanmadım ve front-end bana daha zevkli geliyor." o zaman yine dışarıdan iş aldığında hazır temalar kullanmalı (zaman kaybetmemek ve farklı yaklaşımları görebilmek için) hem de bir yandan sıfırdan bir front-end projesinin nasıl geliştirilebileceğini öğrenmelisin. Bunun için de hem YouTube üzerinde hem Udemy üzerinde bolca eğitim var. Ücretsiz YouTube eğitimlerinden başlayıp gördüklerini kodlayarak ilerlemelisin. Ücretsiz eğtimler artık yetmemeye(mümkün değil) başlamışsa ücretli eğitimlere geçebilirsin.
Front-end'de uzmanlaşacağım diyorsan html, css, js ile bir arayüzün nasıl tasarlandığını aşağı yukarı anladıktan sonra React, Vue veya Angular gibi bir çatıya geçmen gerekir. JQuery'e kendini kaptırmamalısın çünkü iyi firmalar mutlaka bir framework kullanmaya çalışıyorlar. Henüz kullanmaya başlamamış olanlar da kullanmaya başlamanın planlarını yapıyorlar. İyi firmalarda front-end çatıları kullanımında piyasanın hakimi Türkiye'de şu an React. React ile proje geliştirmenin en iyi yolu da back-end'de NextJS kullanmak. Yani düz ReactJS ile proje geliştirmemelisin. Mutlaka arkasında NextJS olmalı.
Kısacası eğer front-end'de uzmanlaşmak istiyorsan temel bir html-css-js ile kodlama konseptini anladıktan sonra NextJS ile ReactJS kullanmanı öneririm.
Eğer front-end'de uzmanlaşmama gerek yok ben back-end'ciyim ama full-stack iş çıkarabilmek istiyorum diyorsan hazır html temaları kullanmalı ve back-end'de uzmanlaşmaya devam etmelisin. (Önerilen)