v2.5.2
Giriş yap

Dil sistemi hakkında öneri

emmir2
485 defa görüntülendi ve 1 kişi tarafından değerlendirildi

15-18 adet dili kapsayacak bir proje hazırlıyorum bu dil seçimi sitenin sağ köşesinde olmayacak site açıldığın da direkt olarak dil seçin sayfasını açıcak
bunun için aklıma ilk gelen $_SESSION['dil'] boş ise direkt dilsec.php ye yönlendirmek

bunun yanı sıra siz neler önerirsiniz

Bir de ek olarak dinamik bir dil sistemi için PostgreSQL önerdiler data type kısmı hstore olursa tek sütunda ister 15 ister 20 dili ekleyip dil yapısına göre veriyi çekebilirsin dediler PostgreSQL daha önce kullanmadım kullanan veya deneyimi olanlar da paylaşırsa sevinirim

munzevi
945 gün önce

anladım, önce yol haritasını çizmen daha faydalı olur özellikle ilk kez yapacaksan. veriyi nasıl saklayacağın da önemli aşama aşma bir bakalım duruma.

  • 1 önce kontrol için bir koşul oluşturulması gerekiyor, herhangi bir dil parametresi almadan doğrudan erişim yapıldıysa siteye bir popup ile veya yönlendirme ile kullanıcıya bir dil seçtirebilirsin veya varsayılan dil ayarlayabilirsin. senin durumunda seçime önem veriyorsan, dil bilgisini url de parametre olarak tutalım ve diyelim ki,
    !isset($dil) ? header("Location:./dil-sec.php") : header($dilUrl);
    

    kullanıcıyı dil seçmeye zorlamış olduk.

  • 2 neye ihtiyacın var? bu soru önemli, bir yönetim aracı geliştireceksen izlemen gereken yol ile içerik sistemi geliştireceksen izlemen gereken yol arasında çok fark var. ben mümkün olduğunca bu işi veritabanından uzak tutma taraftarıyım, ama içerik yönetim sistemi ise (bir blog gibi) mecburen veritabanını kullanman gerekecek. bunu netleştirdikten sonra, sağlam notlar almalısın, örneğin her şeyi php ile yapamazsın. bir input'u ele alalım, placheholder değerini javascript ile değiştirmen çok daha performanslı olur çünkü sunucu yerine kullanıcının bilgisayarının performansını kullanırsın ve dökümanın açılma hızına etkisi olur.
  • 3 url'i yapılandırmak için htacces'i programlamalısın (tr|en vs) ayarladıktan sonra artık oturup dil şemasını çıkartabilirsin.
  • 4 sistem nasıl olmalı? bir dakika da çok dilli bir script yazılabilir, saatlerce uğraşarakta. bu senin nasıl kod yazdığına bağlı olarak değişir. belli kod yazma standartları ve mimariler var yazacağın proje için ne tür bir teknik altyapıya sahipsin? standart olan mvc üzerine oop ile mi geliştireceksin, yoksa bildiğin kadarıyla koşullar yazıp spagetti diye tabir edilen bir script mi yazacaksın?

kendine aşağı yukarı bu tarz bir yol belirledikten sonra, çalışmaya başlayabilirsin. soru genel olarak sanırım 4. madde ile alakalı, bununla ilgili de verebileceğim tavsiye, url'den aldığın dil bilgisini mevcutta sınıf olup olmadığını kontrol etmek için kullandıktan sonra, sınıfı çalışmana dahil edebilirsin. sınıf olarak kullanmak, bilmiyorum ben öyle yapıyorum. başta wordpress gibi bir dil dosyası oluşturup satır satır okuyayım dedim, tercih etmedim. sınıf içerisinde dizi olarak tanımlayabilirsin, sınıf içerisinde hiç dizi tanımlamayıp bir txt dosyasyından okuyabilirsin, örneğin mesaj-15 dendiğinde, mesaj.txt dosyasının 15. satırını alabilirsin. varsayılan ve özel parametreler ayarlabilirsin hatta, gerektiğinde ikincil parametre'yi Messages('mesaj>15', true) şeklinde belirterek, ajaxa yanıtlarıda çoklu dil ile seçeneği ile json formatında döndürebilirsin.

verebileceğim tavsiyeler bu kadar. anlamadığın nokta olursa eğer, ilk birkaç maddeyi kendin halletikten sonra tabi, takıldığın yerlerde yardımcı olurum.