@webdevyusuf
Fena değil hocam buna daha önce göz gezdirmiştim.
@database
Light Skin baya hoşuma gitti hocam, bunu listeye ekledim. :)
@jct Laragon içinde yüklü geliyor hocam Heidi oradan denedim. :)
@jct hocam onu denedim fakat veritabanı içine yedek yükleyemedim bir türlü :D
@coder hocam 299 Dolar'dan başlayan fiyatı var onun, direk gözlerimi kapattım 299 doları görünce :D
Bu ikilemde bende çok gidip geliyorum. Bende bazen json değil de serialize fonksiyonuyla tutuyorum.
Hangisi daha performanslı tartışılır ama @zeta'nında bahsettiği gibi başka bir tabloda tutmak çoğu zaman daha mantıklı oluyor. Bu resimleri sadece ürün listelemek için kullanmıyoruz.
Ama basit projelerde json şekli daha kullanışlı gibime geldi.
Soru güncel. (Hala bir yolunu bulamadım.)
@samkofte hocam evet o bir yöntem fakat o dizin listelemeyi engelliyor. İçerideki dosyalara ulaşmayı engellemiyor. Yani şöyle söyleyim;
https://www.samkofte.com/documents/
şeklinde yazdığında içinde bahsettiğiniz index varsa anasayfaya yönledirecektir, yoksa o klasördeki tüm dosyaları gösteren bir FTP arayüzü gelecektir ki bu hiç istenmeyen bir durum.
https://www.samkofte.com/documents/onemli.rar
Fakat bu şekilde dosya yolunu yazdıklarında içinde index.php olsa da olmasa da dosyaya ulaşabiliyorlar.
Benim yapmak istediğim https://www.samkofte.com/documents/
klasörüne erişim olmasın ama kullanıcı girişi yapıldığında (USER_ID isimli bir SESSION varsa) o klasöre erişim olabilsin istiyorum, bir yolunu bulamadım henüz.
Anlattığını yapmak için kategoriyi seçtiğinde oluşturduğu ilan ID'ye SESSION tanımlarsın. SESSION'larda sıra tutarsın.
Mesela STEP ve ID adında birer SESSION oluştur. Kişi kategori seçip ileri dediğinde STEP'e 2 değerini ata, ve seçtiği kategoriyi de SESSION olarak tut. 2.aşamada neler yapıyorsa ilan bilgilerini giriyor sanırım. O bilgileri de kullanıcı ileri dediğinde SESSION olarak tut (STEP 3'e geçtik). Sonrasında bilgileri bir ilan sayfası gibi SESSION'lardan ekrana bas ve onayla derse SESSION'daki bilgileri veritabanına kaydet. Onaylamayıp düzenleye basarsa STEP 2'ye dönüp SESSION'da bulunan bilgileri inputlara bastır. Kullanıcı düzenlemesini yapıp tekrar ileri gitsin ve kaydetsin.
Umarım anlatabilmişimdir mantık olarak. :)
@codepacks
Teşekkür ederim hocam, önerilerinizi değerlendireceğim.
Burada anlatılacak birşey değil bu hocam. :)
Ama normal anasayfa ürün listeleme gibi şeyleri yapabiliyorsun varsayıyorum, parça parça ilerle. Tayfun hocamızın sepet mantığını anlattığı video var mesela oradan sepet mantığını çöz. Sonra kafadan devam et sepetten sonra nasıl ilerlerim diye uğraşa uğraşa çözersin. Udemy'den bi kurs alıp da deneyebilirsin.
Bildiğim kadarıyla sorularına cevap vermeye çalışayım hocam. Bildiğim kadarıyla diyorum çünkü N11, HB, TY gibi çok bilindik firmaların sistemleri nasıl işliyor, kaç ajansla çalışıyorlar tam olarak bilmiyorum.
Küçük ölçekli tasarladığım E-Ticaret sitelerinden yola çıkarak sorularını cevaplayacağım.
E-ticaret siteleri nasıl yapılıyor?
Normal bir WEB sitesinden farkı yok, yani illaki çok gelişmiş API'ler vb. kullanılarak yapılabilir. Ama bunlara gerek olmadan PHP ile gayet stabil ve düzenli bir E-Ticaret sitesi yapılabilir. Tamamen yazılımcının maharetlerine kalan bir durum.
Hangi programlama dili kullanılıyor?
PHP, ASP vb. standart dinamik WEB sitelerinde kullanılan diller.
E-ticaret sitelerinde banka işlemleri nasıl gerçekleştiriliyor?
Bankaların kendilerine özel sanal pos API'leri var. Onları kullanabilir yada PayTR, İyzico gibi sanal pos hizmeti veren firmalardan hizmet alınabilir. Kurulumları oldukça kolaydır. Yeterki bunlara uygun bir sepet ve sipariş altyapısı oluşturulsun.
Sürekli nasıl güncelleniyor ?
Bu sorunun cevabı emek ve para. HB'nın YT'da bir videosu var. Orada da bahsediyorlar bu işler için bir çok kişiyle ve ajansla çalışıyorlar. Devamlı bir gider gelir durumu var burada. Fakat düşük bütçeli e-ticaret sitelerinde çokta güncelleme söz konusu olmuyor. Hata olursa onlar düzeltiliyor.
Sadece veritabanı üzerinden mi eklemeler yapılıyor?
Bu sorunu anlamadım ama ürün ekleme durumunu soruyorsan illaki bir veritabanına ihtiyaç var. Şu aralar gündemde olan e-ticaret entegrasyonu işi çok popüler ve bir çok kişi bu panelleri kullanıyor. Bu panele eklenen ürün veya yapılan güncelleme tüm pazaryeri sitelerindeki hesaplarda geçerli oluyor.
Kısaca özetleyecek olursam, orta seviye PHP bilen biri zaman harcayarak bir e-ticaret sitesi yapabilir fakat buradaki ince nokta, arayüzden para alışverişi olması sebebiyle adı üzerinde ticaret yapılacak bir sistem olması sebebiyle site açıkları çok önemlidir ve çok baş ağrıtabilir. Çalışan bir e-ticaret sistemi yazmak çokta zor değil.
Emrah Yüksel'in bir Udemy kursu var E-Ticaret sitesiyle alakalı sıfırdan ileri seviye diye. Ortaya çıkan sistem çalışıyor mu, evet çalışıyor. Fakat bir sürü ve basit açığı var. Böyle bir E-Ticaret sitesi yazmaktansa hazır satılan hizmetlere yönelmek çok daha mantıklı olacaktır.
İyi Çalışmalar... :)